16 квіт. 2017 13:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

96

0

На Вінниччині до Іллінецького кратеру місцеві просять прокласти дороги для себе та туристів

На Вінниччині до Іллінецького кратеру місцеві просять прокласти дороги для себе та туристів

Метеоритний кратер, який межує між Липовецьким та Іллінецьким районами, охоронятимуть


На Вінниччині до Іллінецького кратеру місцеві просять прокласти дороги для себе та туристів

Метеоритний кратер, який межує між  Липовецьким та Іллінецьким районами, охоронятимуть.  Відповідне розпорядження підписали в облдержадміністрації.  Ця територія є одним з найцікавіших об’єктів у світі. Велетенський метеорит приземлився тут понад 400 мільйонів років тому. Його діаметр сягав 400 метрів. А вирва, яка утворилася після зіткнення розтяглася на  сім  кілометрів. Удар був такої сили, що земля здригнулася, а все довкола  перетворилося на суцільне згарище.

Неподалік кратеру  вже давно знаходяться два населених пункти Лугове та Іваньки. Сюди постійно приїздять дослідники та туристи.

«То американці приїхали, то японці. Багато брали каміння. Вони не на кожному місці, а так дальше, дальше, й дальше.  А ще – бували тут і чорні археологи.  Зривали, бурили, дивилися скільки він у глибину йде. Якщо йти пішки уздовж річки Сіб, біля першої вирви по обидва боки чітко видно шари ґрунту.  Під час вибуху, граніт втратив свою  щільність, і змішався із іншими породами. Він, бачите як іде, від йде плиточкою, не йде камінням, а йде плиточкою. Він ось такий ось перепаляний. Далі стежка веде до  сусіднього заглиблення . Тут нещодавно для туристів обладнали  зону відпочинку : викопали колодязь, встановили альтанку та інформаційний стенд із маршрутом . Та найцікавіше, сховане сусідніми пагорбами . Кількаметрові пагорби, Драконяча печера, а на землі  – купи космічних  камінців. Так їх називають місцеві. Камінці із кратера туристи, зазвичай, забирають із собою.  Бо ж вірять, що вони приносять успіх», -  каже Володимир Вайтарнюк, мешканець села  Іваньки.

Науковці кажуть ,навіть попри тисячі років, кратер приховує безліч  таємниць та сенсацій. Тому і манить сюди туристів.

«Є там і золото, і срібло, абсолютно  все є. Але, в невеликій кількості. Мабуть, наш камінчик, як і знаменитий Аризонський, зарився глибоко в землю. Виявлені абсолютно всі хімічні елементи, які входять до періодичної системи. І навіть найбільший в світі агат як раз було знайдено в нашій Зоряній рані Іллінецькій, але чомусь він знаходиться зараз у Берлінському музеї», - каже  Марія Шевченко, директорка Вінницького планетарію.

Кожні три роки сюди вивчати кратер з’їжджаються світові вчені.  На них тут очікують вже цієї осені.  А люди просять  про одне: зробити у селі  нормальні дороги. Аби туристи не нарікали, й самі могли нормально пересуватися.  

На Вінниччині до Іллінецького кратеру місцеві просять прокласти дороги для себе та туристів

На Вінниччині до Іллінецького кратеру місцеві просять прокласти дороги для себе та туристів - фото 2

На Вінниччині до Іллінецького кратеру місцеві просять прокласти дороги для себе та туристів - фото 3

На Вінниччині до Іллінецького кратеру місцеві просять прокласти дороги для себе та туристів - фото 4

На Вінниччині до Іллінецького кратеру місцеві просять прокласти дороги для себе та туристів - фото 5

Вінниця.info