18 квіт. 2018 10:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

173

0

На Вінниччині немає жодної легальної фірми по утилізації автомобільних шин

На Вінниччині немає жодної легальної фірми по утилізації автомобільних шин

У Вінниці пропонують лише здавати шини на зберігання 


На Вінниччині немає жодної легальної фірми по утилізації автомобільних шин

30-річний вінничанин Андрій Кравчук член клубу автолюбителів. Після того, як з друзями замінили зимові шини на літні, помітили, багато з них виявилися вже більше непридатними для їзди. Компанія почала шукати можливі методи для їх утилізації.

«Маємо десяток використаних шин. І просто так їх викидати не бачимо жодного сенсу. Адже вони є небезпечними для довкілля. Як з’ясувалося, у Вінниці немає фірми, яка займається подібною утилізацією. Ми почали шукати інші шляхи вирішення проблеми», - розповів Вiнниця.info Андрій.

Для початку Кравчук написав повідомлення на своїй сторінці у соціальних мережах.

«Там порадили одну шино-монтажну майстерню, яка свого часу збирала у власників авто використані шини. Я зв’язався з її власником. Але він відповів, що вже близько двох років цим вже не займається. Бере лише ті шини, які можна відремонтувати. Також розповів, що колись під Вінницею був нелегальний, чи наполовину легальний завод, який з шин робив соляру. Але його прикрили. Ще у нього був договір з однією вінницькою фірмою, яка займається переробкою вторинної сировини. Але і звідти до нього вже понад півтора року ніхто не приїжджав», - продовжує Андрій.

Чоловік спробував самостійно зв’язатися з цією фірмою. На їх сайті зазначено, що вони приймають шини на зберігання з подальшою утилізацією. За одну одиницю беруть по гривні.

«Тобто, ви привозите шини, за кожну даєте по гривні. І все, решта не ваша справа. Я на цій фірмі вже не працюю, але мій телефон там й досі зазначений. Можу сказати, що в Україні діє лише два заводи, які займаються справжньою утилізацією шин. Вони від Вінниці у тисячі кілометрів. У Харкові та Запоріжжі. Тому, возити шини, які там скуповують по 35-40 копійок за кілограм, невигідно. Лише заправити вантажівку паливом обійдеться у 12 тисяч гривень. Але ще чув, що десь є під Києвом асфальтобетонний завод. Вони також приймають шини. До початку війни на Донбасі, у Донецьку приймали навіть шини від сільгосптехніки. Хоч більше не займаюся цим профілем, розумію, використані шини несуть серйозну небезпеку у майбутньому. Кількість авто в Україні стрімко зростає. А дівати використаний матеріал, по суті, немає куди», - розповів чоловік Андрієві.

Тож виходить, використані шини можна лише використовувати для створення садових, чи дворових фрагментів. Або… палити. Проте, на законодавчому рівні за це доведеться заплатити штраф.

«Будь-яке спалення карається адміністративною відповідальністю. Від 340 гривень, це якщо до прикладу, була спалена трава. А що стосується шин, то це більш серйозна відповідальність. До 1700 гривень. Крім того, сума штрафу буде залежати від доходів громадян», - пояснив Вiнниця.info Віталій Чигур, заступник начальника Муніципальної поліції Вінниці.

Вiнниця.info