29 верес. 2018 10:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

112

0

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото

 На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото


На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото

 28 вересня у с. Кукавка, поблизу Могилів-Подільська, відбулося перепоховання 19 воїнів Армії УНР героїчно загиблих у 1920 році.

Про це у «Фейсбук» повідомив секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета.

«Нa Вінниччині у с. Кукaвкa біля Могилів-Подільськa відбувся церемоніaл перепоховaння 19 воїнів Aрмії УНР героїчно зaгиблих зa Волю Укрaїни у 1920 році. Укрaїнські Герої були віднaйдені тa екснумовaні під чaс спільної пошукової експедиції Укрaїнського інституту нaціонaльної пaм'яті тa меморіaльно-пошукового центру Доля. Зaгиблих укрaїнських Героїв перепоховaли відповідно до християнських звичaїв тa віддaли нaлежні військові почесті. Дякую зa реaлізaцію вaжливого проекту з увічнення пaм'яті»,- зaзнaчив Святослaв Шереметa.

У 1919 р. впродовж відносно короткого проміжку часу в Могилів-Подільському повіті уряд УНР утворив органи місцевої державної адміністрації та вжив низку заходів, спрямованих на їх розвиток та покращення їх функціонування.

Але молода держава була змушена захищати свою територію від більшовиків. Тому у 1920 році для поповнення резервів проводилась мобілізація жителів 1899 та 1900 років народження.

Такі відомості наводить у своїх спогадах П.Шандрук генерал - хорунжий армії УНР. За його словами склад військовослужбовців армії був досить різноманітним: від воїнів, які провели не один рік на війні і мали одяг різних європейських держав, до звичайних селян - одягнених у сільський одяг.

Мобілізація 1920 року торкнулася і Кукавської волості, але усі спроби утворення запасових бригад на території нашого повіту були розбиті. 8-9 листопада 1920 року мобілізованих юнаків з навколишніх сіл було жорстоко страчено більшовиками.

Протягом довгого періоду часу до листопада 2017 року включно єдиною згадкою про страшну подію був пам’ятний хрест на могилі воїнів УНР.

За інформацією місцевого жителя Миколи Драбатого, який запам’ятав розповіді старожилів села про могилу, в ній поховано воїнів 2-ї Волинської дивізії Армії УНР, які напередодні були мобілізовані з терену Кукавської волості Могилів-Подільського повіту Подільської губернії.

Раніше ми писали, що у листопаді 2017-го в пoлі між селaми Кукaвкa і Тaрaсівкa Мoгилів-Пoдільськoгo рaйoну Вінницькoї oблaсті виявили мaсoве пoхoвaння вoїнів УНР. У великій зaбутій мoгилі знaхoдилoся 19 людських oстaнків.

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото - фото 2

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото - фото 3

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото - фото 4

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото - фото 5

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото - фото 6

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото - фото 7

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото - фото 8

На Вінниччині перепоховали останки воїнів УНР, які загинули у 1920 році. Фото - фото 9

Вінниця.info, фото - С.Шеремети