16 черв. 2018 16:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

205

0

На Вінниччині планують продати санаторій, який розміщується в колишньому маєтку графині Щербатової

На Вінниччині планують продати санаторій, який розміщується в колишньому маєтку графині Щербатової

Санаторій «Авангард» на Вінниччині виставлять на продаж або здадуть в оренду?


На Вінниччині планують продати санаторій, який розміщується в колишньому маєтку графині Щербатової

Держава планує продати або здати в оренду санаторій «Авангард», який розташований в м. Немирів Вінницької області. Про це повідомив голова міської Немирівської ОТГ Віктор Качур.

«Санаторій «Авангард» був профспілковим. За часів Януковича вирішили, що він не має належати профспілкам, а повинен бути в фонді держмайна. За позовом прокуратури, санаторій відсудили в профспілок і передали в фонд держмайна. Сьогодні фонд держмайна виставляє санаторій в оренду або на продаж. Для нас головне, щоб був ефективний власник, щоб санаторій залишався «перлиною Поділля». Нам належить парк – пам’ятка архітектури XIX століття садово-паркового мистецтва. Він в комунальній власності Немирівської міської ради, але охоронне свідоцтво у санаторія «Авангард», - повідомив Качур та додав, що міська громада навряд зможе придбати санаторій.

Інформація про вивчення попиту на майно громадських об’єднань колишнього СРСР була оприлюднена на сайті Регіонального відділення фонду держмайна у Вінницькій області ще в березні. В переліку, окрім санаторія «Авангард», був санаторій «Гірський» в Могилів-Подільському та пансіонат «Ластівка» в Стрижавці. Останній – Уряд передав під відомство Вінницької обласної державної адміністрації. Потім майновий комплекс перейде у власність м. Вінниці. Там планують створити табір відпочинку для дітей.

Історична довідка.

В 1787 році тодішній власник міста Немирова граф Вінцентій Потоцький заклав ландшафтний парк площею 75 га. Потім новий власник Болеслав Потоцький поповнює парк рідкісними породами дерев та кущів, упорядковує його архітектуру. З 1840 року він будує в центрі парку палац, який в 1885 році був знесений. В 1894 році нова володарка маєтку – княгиня Марія Григорівна Щербатова на його місці розпочала будівництво нового палацу. Палац запроектовано чеським архітектором Іржі Стібралом, а побудовано його колегами Крамаржем та Зімою. Будівництво завершилось в 1900 році, а окремі, незначні будівельні роботи продовжувались до 1920 року.

Після остаточного встановлення радянської влади у Немирові, постало питання про збереження розграбованого палацу княгині М.Г.Щербатової та культурних цінностей, які ще залишались в ньому. Велику роботу в цьому питанні провів Густав Бриллінг – в минулому немирівчанин, випускник Немирівської гімназії, юрист, колекціонер предметів старовини та мистецтва, засновник та перший директор Вінницького краєзнавчого музею. Це саме він на початку лютого 1921 року створив та очолив комісію Наркомосвіти з питань збереження «безхозного майна» (саме так охрестила палац радянська влада). Завдяки йому, частину художніх творів вдалось врятувати і зараз вони зберігаються в музеях Вінниці та Києва.

Згідно рішення комісії Наркомосвіти палац було віддано агрономічному училищу (західна частина палацу), там же було створено музей; решту палацу було віддано під народний театр, який дав перші вистави уже 24 лютого та 10 березня 1921 року.

У травні 1921 року, за декретом В.І.Леніна на базі маєтку княгині М.Г.Щербатової був створений перший на Україні санаторій для відпочинку жителів Подільської губернії. Новостворений санаторій мав всесоюзне значення і перебував у Республіканському підпорядкуванні.

В 1925 році у власності санаторію було 70 десятин присадибної землі, 32 десятини орної землі, 7 десятин ставків та 17 десятин соснового лісу. При санаторії діяла дільнична поліклініка з шістьма кабінетами та консультацією для вагітних жінок. За кожних шість тижнів санаторій обслуговував в середньому 150 чоловік дорослого населення та біля 70 дітей. За рік оздоровлювались десь 900-1000 чоловік.

Згодом санаторій був перетворений у будинок відпочинку «Авангард». З березня 1944 року в палаці знаходився військовий шпиталь з санаторним відділенням. Після закриття шпиталю закладу було повернуто статус санаторію. З 1947 року – це знову будинок відпочинку, який проіснував до 1989 року, коли оздоровниця втретє стала санаторієм.

В 2007 році Палац та парк княгині Щербатової ( пам’ятка архітектури кінця XIX ст. м. Немирів) внесені до переліку об’єктів - «Перлини Поділля».

 

На Вінниччині планують продати санаторій, який розміщується в колишньому маєтку графині Щербатової

На Вінниччині планують продати санаторій, який розміщується в колишньому маєтку графині Щербатової - фото 2

На Вінниччині планують продати санаторій, який розміщується в колишньому маєтку графині Щербатової - фото 3 

Вiнниця.info, фото – з соцмереж