19 трав. 2017 17:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

209

0

На Вінниччині працює один апарат променевої терапії. Потрібно шість

На Вінниччині працює один апарат променевої терапії. Потрібно шість

Єдиний гамма-терапевтичний апарат на всю область довго не могли оновити, через це пацієнти приходили на процедури вночі 


На Вінниччині працює  один апарат променевої терапії. Потрібно шість

У радіологічному відділенні онкологічного диспансеру Вінниччини у штатному режимі запрацював гамма-терапевтичний апарат.

«Якщо точніше, то у ньому встановлено нове джерело випромінювання. Тепер хворі отримуватимуть необхідне їм лікування вчасно і в належних умовах.
До 2013 року в диспансері працювали два апарати, однак через зношеність один із них було демонтовано. З того часу спеціальне променеве лікування хворим( а щоденно це 100-120 пацієнтів) забезпечував один гамма-терапевтичний апарат. Зрозуміло, що він працював з надзвичайно великим перевантаженням, майже цілодобово - а це недопустимо», - розповідає головний лікар ВОКОД Володимир Шамрай.

Через це хворі змушені були йти на процедуру о другій або о третій годині ночі.

«Більше того, через зниження активності джерела, замість однієї-двох хвилин тривалості процедури. Наші пацієнти отримували опромінення впродовж 10-15 хвилин. До того ж, джерело випромінення гамма-терапевтичного апарату було вже у третьому періоді напіврозпаду і при шаленому навантаженні термін роботи його закінчився б вже в наступному році. А це загрожувало зупинці роботи апарату. Якби він вийшов з ладу, наші пацієнти взагалі залишилися без променевої терапії, а для багатьох з них такий метод лікування - це єдиний спосіб врятувати чи подовжити життя», - продовжує Шамрай.
Наприкінці  2016 року в Росії було знайдено кобальтове джерело, однак в останній момент російська сторона відмовилася його продати.

«Тому вирішення ситуації довелося перенести на перший квартал 2017 року. І ми його таки знайшли. В першу чергу завдячуючи допомозі та розумінню голови облдержадміністрації Валерія Вікторовича Коровія, голови обласної Ради Анатолія Дмитровича Олійника та усього депутатського корпусу облради, Департаменту охорони здоров'я і його керівника Людмили Олексіївни Грабович. Тому щиро дякую вам, адже при вашій підтримці з обласного бюджету було виділено 7 млн 992 тис. гривень. Нажаль, прикро про це говорити, але Вінниччина залишається єдиною областю в Україні де працює лише один гамма-терапевтичний апарат. Хоча за стандартами ВООЗ та нормами МАГАТЕ , один гамма-терапевтичний апарат повинен обслуговувати 250 тис. населення», - зауважує головний лікар.
Це говорить про те, що для нашого регіону потрібно 6 апаратів променевої терапії.

На Вінниччині працює  один апарат променевої терапії. Потрібно шість

На Вінниччині працює  один апарат променевої терапії. Потрібно шість - фото 2

На Вінниччині працює  один апарат променевої терапії. Потрібно шість - фото 3

Вінниця.info , фото Володимира Шамрая.