3 серп. 2015 17:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Події
0

93

0

На Вінниччині правоохоронці вилучили автомат, 17 пістолетів і 7 гранат

На Вінниччині правоохоронці вилучили автомат, 17 пістолетів і 7 гранат

 Щодо незаконного поводження зі зброєю й боєприпасами 


На Вінниччині правоохоронці вилучили автомат, 17 пістолетів і 7 гранат

 В провадженні органів внутрішніх справ перебуває близько 60 кримінальних проваджень про злочини, знаряддям вчинення яких є вогнепальна та пневматична зброя, бойові припаси, вибухівка.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Вінницької області.

Лише упродовж 2015 року зареєстровано близько 20 таких кримінальних правопорушень, більшість з них - це розбої та хуліганства.

Попередження та розкриття злочинів такої категорії потребує посиленої уваги правоохоронців, так як виникає безліч питань щодо джерел отримання зброї, підстав користування нею, законності видачі дозволів на її придбання та зберігання. Їх вирішення має велике значення для забезпечення правопорядку в державі.

За даними органів внутрішніх справ області протягом 6 місяців поточного року з незаконного обігу, за результатами позитивних експертиз, вилучено 36 одиниць вогнепальної зброї (1 автомат, 6 гвинтівок, 17 пістолетів, 9 обрізів мисливських рушниць та 3 одиниці саморобної зброї), 3458 набоїв, 7 гранат та 3,5 кг вибухової речовини.

Населенням області добровільно здано 107 одиниць вогнепальної зброї, з яких 78 - незареєстрованої, 28 - спецзасобів (6 незареєстрованих), 2 снаряди, 3 міни та 469 штук набоїв різного калібру.

За ініціативи прокуратури області, міліцією проводяться заходи з перевірки умов зберігання власниками пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу гумових куль. Особлива увага при цьому приділяється громадянам, які є членами громадських формувань з охорони громадського порядку, мають у користуванні вище вказані спецзасоби і згідно закону повинні брати участь в охороні громадського порядку.

Наразі, виявлено 29 власників спецзасобів, які втратили статус члена громадського формування з охорони громадського порядку. У них вилучені пристрої для відстрілу гумових куль, а дозволи на їх зберігання анульовані.

Слід зауважити, що у ряді злочинів учасниками подій стали представники громадських формувань, які мали при собі зброю. При цьому, їх дії часто пов’язані з так названим «захистом» прав суб'єктів господарювання.

Саме це слугувало рішенню провести перевірки законності видачі дозвільних документів членам громадських формувань, а також особам, стосовно яких здійснювалось досудове розслідування в кримінальних провадженнях із застосуванням зброї. 

ВИННИЦА.info