1 лип. 2015 10:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

54

0

На Вінниччині пройде хресна хода в честь Калинівського дива

На Вінниччині пройде хресна хода в честь Калинівського дива

 Літургія біля калинівського хреста розпочнеться о 9.00


На Вінниччині пройде хресна хода в честь Калинівського дива

 8 липня у Калинівці відбудеться загальноєпархальна хресна хода на честь Калинівського дива. Про це інформує прес-служба Вінницької єпархії.

О 8 годині ранку віряни на чалі з митрополитом Симеоном та архієреями рушать, рушать від головного храму на честь преподобної Параскеви Сербської до Хрестовоздвиженського храму, який знаходиться на місці, де стояв хрест, прострілений солдатами, з якого потекла кров. Літургія біля калинівського хреста розпочнеться о 9.00.

На Вінниччині пройде хресна хода в честь Калинівського дива

Цікаво знати:

За письмовими свідченнями очевидців і архівними матеріалами колишніх радянських органів безпеки, 1923 року червоноармієць, який повертався з громадянської війни, вистрілив у поклінний придорожній хрест поблизу с. Калинівки, що на Вінниччині. Куля втрапила у руку на зображенні Спасителя і з рани потекла кров. Це тривало п'ять місяців, тут побували десятки тисяч прочан з різних куточків України. Пройшли хресні ходи з Києво-Печерської та Почаївської лавр. Приїхав цілий потяг православних прочан з Польщі, але їм не дозволили вийти з вагонів. Відомо багато випадків зцілень біля святині.

Тодішня влада шукала пояснень та намагалася розвінчати Калинівське диво. Місцевого фельдшера Мурованого, який засвідчив, що з хреста тече людська кров, було розстріляно. Почалися жорстокі репресії проти православних віруючих та духовенства: розстріли, ув'язнення та заслання тих, хто приходив на прощу до Калинівського Хреста.

На початку листопада, вночі, Хрест було зрізано та знищено. Ніяких "хитрих" пристосувань при цьому не було знайдено.

У 1993 році, коли віруючі відзначали 70-ту річницю Калинівського дива, військовослужбовці місцевого гарнізону виготовили та встановили величний дубовий хрест на святому місці. Тоді ж була відновлена традиція Хресних ходів з Вінниці до Калинівки на чолі з правлячим архієреєм, за участі численного духовенства та віруючих.

Нині планується спочатку відправа подячного молебню біля Свято-Воскресенського храму м. Вінниці, який здійснить митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій. Після цього Хресний хід вирушить до місця, де сталося диво - Калинівки, що за 25 кілометрів від Вінниці. У ніч з 4 на 5 липня біля Хреста відбудеться всенощна та Божественна Літургія.

ВИННИЦА.info