18 серп. 2016 16:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

72

0

На Вінниччині відбудеться фестиваль, де покажуть найдревнішу подільську вишивку

На Вінниччині відбудеться фестиваль, де покажуть найдревнішу подільську вишивку

 На Вінниччині пройде фестиваль «Мамину сорочку пригорну до серця» 


На Вінниччині відбудеться фестиваль, де покажуть найдревнішу подільську вишивку

 У селі Клембівка Ямпільського району на Вінниччині 20 серпня відбудеться свято «Мамину сорочку пригорну до серця». Ця місцевість відома з праць Михайла Коцюбинського про національні традиції та вишивані візерунки. На фестивалі сорочок, виготовлених та вишитих місцевими майстринями, можна буде побачити виставку національного одягу з візерунками, які були на Поділлі у різні історичні часи, а також придбати «хенд-мейд» вишиванку з візерунком, виготовленим оригінальною технікою.

Про це розповіла вінницький етнограф та викладач Педагогічного університету Тетяна Пірус.

«Коли відбувається це свято і старші, і діти, всі приходять у вишитих сорочках. Навіть діти, які ще не вміють ходити вбрані у сорочки-вишиванки. Люди там свідомі, що сорочка – це оберіг дуже сильний, традиційна культура українського народу», - розповідає етнограф Тетяна Пірус.

Під час свята можна буде придбати традиційні вишиті сорочки в купонах. Це викрійки з вишитим візерунком, які потім підшиваються під статуру власника.

«Сорочки в купонах там майстрині готують з традиційною архаїчною символікою. Це техніка традиційна низь, солов’їні вічка, качалочка – двохстороння гладь. Там сорочки в купоні коштують в чотири рази дешевше, ніж у магазині цей самий виріб. Коли сорочка вишивається – в прямокутниках – рукава, комірці, манжети, якщо це жіноча. Оцими кусочками складено, а тоді ви зшиваєте під свій розмір. З традиційними символами, традиційними техніками. Наприклад, сорочка, яка не має жодного хрестика. А там є 7-8 видів технік, і вони є традиційними. Ця сорочка дуже сильна. Це свято є унікальним це свято, дуже багатьох людей приваблює», - каже Тетяна Пірус.

Вінниця.info