12 груд. 2016 14:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

51

0

На Вінниччині відбулись вибори. Список переможців та основні порушення

На Вінниччині відбулись вибори. Список переможців та основні порушення

 На Вінниччині відбулись вибори. Список переможців та основні порушення 


На Вінниччині відбулись вибори. Список переможців та основні порушення

 11 грудня в семи об’єднаних територіальних громадах відбулись перші місцеві вибори. Серед зафіксованих основних порушень – видача бюлетенів без пред’явлення документів, що посвідчують особу.

Як пройшли вибори та хто отримав перемогу, говорили сьогодні, 12 грудня під час прес-конференції.

«На 8 годину ранку в нас відкрились всі дільниці.

Коли ми говоримо про місцеві вибори, особливо те що стосується сільської території, це явище вже стало постійним, нажаль, коли намагаються голосувати без паспортів. Тому з цим явищем приходилось боротись на рівні кожної громади. Тому що є стереотип: «ми тут в селі всі один одного знаємо, це Микола, а це Іван…». Було навіть унікальне рішення на рівні однієї з дільничних виборчих комісій, коли ДВК порушуючи законодавство України прийняла рішення про те щоб допустити до виборів без пред’явлення паспортів», - говорить заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

На Вінниччині відбулись вибори. Список переможців та основні порушення

Явка виборців у Вінницькій області склала 23,49%.Найбільшу явку під час проведення виборів зафіксовано в Сокиринецькій ОТГ – 65,27%, Мельниківська сільська ОТГ – 67,37%, Райгородська сільська об’єднана громада – 66,88%.

Координатор громадського спостереження ГМ ОПОРА Наталя Величко зазначає, що у Вінницькій області працювало 5 довготермінових спостерігачів протягом 1,5 місяців. В кожній громаді в день виборів працювали 7 мобільних груп. Зафіксовані порушення були не системні і не вплинули на результати виборів.

«Загальні висновки Громадянської мережі ОПОРА, це те що зафіксовані порушення не мали організованого і системного характеру і не вплинули на результати виборів. Це загалом по Україні. Тенденції, по порушеннях, які фіксувались по Вінницькій області і загалом по Україні, мають схожий характер. Загалом порушень було не багато, близько 11 зафіксованих. Більшість з них стосувались видачі бюлетенів без документів. Були елементи агітації, які залишились в громадах. Також інформували про підвезення виборців, але факт не підтверджений. Щодо резонансних справ, то бо області такі дві. Всі вони стосувались низької компетенції членів ДВК і керівного складу. Всі вибори 11 грудня відбувались в сільських громадах і очікувано було те що звичаєве право буде діяти більше ніж закон. Маємо два випадки: в Дашівській ОТГ 10 грудня члени комісії на засіданні прийняли рішення, що видаватимуть бюлетені без паспортів. Спостерігач вранці наступного дня зателефонував в ТВК і правоохоронні органи, після цього бюлетені почали видавати по паспортах. Такий же випадок був в Шпиківській територіальній громаді», - повідомила Наталя Величко.

На Вінниччині відбулись вибори. Список переможців та основні порушення - фото 2

Щодо переможців виборів, то за попередніми результатами:

Джулинська територіальна громада – Петро Швець (за підтримки БПП «Солідарність»);

Сокиринецька територіальна громада – Лариса Мельничук (самовисуванець);

Дашівська територіальна громада – Сергій Тітаренко (самовисуванець);

Ковалівська територіальна громада – Віктор Верховод (самовисуванець);

Мельниківська територіальна громада – Олександр Лисько ((за підтримки БПП «Солідарність»);

Райгородська територіальна громада – Костянтин Махиня (за підтримки БПП «Солідарність);

Шпиківська територіальна громада – Микола Крисько (самовисуванець).

На проведення виборів 11 грудня з державного бюджету витратили 7,5 млн. гривень.

Вінниця.info