5 листоп. 2015 11:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

55

0

На Вінниччині відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні: з шинами, щитом і бруківкою

На Вінниччині відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні: з шинами, щитом і бруківкою

 У місті Іллінці відкрито пам’ятник Героям Небесної сотні


На Вінниччині відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні: з шинами, щитом і бруківкою

 2 листопада на Вінниччині в місті Іллінці відкрили пам’ятний знак Героям Небесної сотні.

Про це повідомляє Іллінецька районна державна адміністрація.

На знакову подію зібралося чимало жителів міста. Серед них керівники району та міста, учасники революційних подій, організатори проекту, керівники та представники місцевих організацій і освітніх закладів, студентська та учнівська молодь.

Ідея встановлення у містечку пам’ятного знаку Героям Небесної сотні належить голові профспілки підприємців та підприємницьких структур Іллінецького району Юрію Котощуку та голові спілки підприємців району Геннадію Шапшаю. Кошти на створення пам’ятника надходили від підприємців міста й небайдужих іллінчан. Фінансову підтримку надала і міська рада.

Місце встановлення пам’ятника обрано також не випадково – зліва від майданівського ясена. Саме тут на центральній площі міста біля ясена щоденно збирались жителі міста та району на підтримку тих патріотів, які виборювали своє право жити у демократичній європейській державі на Євромайдані в Києві. Саме тут спільно молилися за живих учасників Євромайдану та за душі вбитих у тій страшній сутичці. Звідси відправляли на Київ волонтерську допомогу та сюди ж несли квіти в знак пам’яті і шани Героям Небесної сотні.

Почесне право відкрити пам’ятник було надано активним учасникам Революції Гідності Олександру Брижаку, Івану Ребару, Володимиру Ящуку, Світлані Лукашенко. У ньому відтворена вся атрибутика боротьби із владним режимом: щит, шини і шматки бруківки. На зворотній стороні щита напис – слова ідейного натхненника незалежності української держави Шевченка: «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!». Тричі над площею лунало: «Слава Україні!» і тричі у відповідь: «Героям Слава!».

Упродовж заходу згадано хронологію доленосних подій на Майдані Незалежності та поіменно названо кожного загиблого із Небесної сотні. Хвилиною мовчання присутні вшанували їх подвиг в ім’я кращого життя нації. До підніжжя пам’ятника студенти та учні поставили запалені свічі пам’яті.

Священики УПЦ КП освятили пам’ятний знак, а містяни поклали квіти до його підніжжя.

На Вінниччині відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні: з шинами, щитом і бруківкою 

На Вінниччині відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні: з шинами, щитом і бруківкою - фото 2  

На Вінниччині відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні: з шинами, щитом і бруківкою - фото 3 

На Вінниччині відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні: з шинами, щитом і бруківкою - фото 4

На Вінниччині відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні: з шинами, щитом і бруківкою - фото 5

ВИННИЦА.info