31 січ. 2019 10:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

45

0

На Вінниччині визначили релігійні організації, які мають змінити назву, вказавши приналежність до Росії

На Вінниччині визначили релігійні організації, які мають змінити назву, вказавши приналежність до Росії

 На Вінниччині визначили релігійні організації, які мають змінити назву, вказавши приналежність до Росії


На Вінниччині визначили релігійні організації, які мають змінити назву, вказавши приналежність до Росії

В Україні набув чинності закон, що передбачає перейменування релігійних організацій, котрі входять до структури об’єднань, центр яких розташований в країні-агресорці, тобто Росії.

Про це повідомив начальник управління національностей та релігій Ігор Салецький, інформує прес-служба Вінницької облдержадміністрації.

Вони повинні відображати свою належність до релігійної організації за межами України, до якої вона входить, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації з можливим додаванням слів «в Україні».

Ігор Салецький зазначив: «На виконання Розділу ІІ «Перехідні та прикінцеві положення» Закону Міністерством культури України, проведено релігієзнавчу експертизу щодо виявлення релігійних організацій, які підпадають під дію норм частин сьомої та восьмої статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

До складу таких релігійних об’єднань входить:

- Руська (Російська) Істинно-Православна Церква (РІПЦ). В Україні діє три єпархії цього релігійного об’єднання, зокрема:

- Вінницько-Хмельницька єпархія з центром у місті Вінниці та одна релігійна громада у м.Вінниці.

- Руська (Російська) Старообрядницька Церква (Безпопівська згода) інша назва – Древлеправославна Поморська Церква. В області діє одна релігійна громада у м.Літин.

- Руська (Російська) Древлеправославна Церква (Новозибківська згода) – в області відсутні релігійні організації цієї конфесії.

- Руська (Російська) Православна Старообрядницька Церква (Білокриничної згоди). Релігійні організації, які діють в Україні, входять до складу релігійного об’єднання Київської та всієї України архієпископія, яка територіально знаходиться у м.Вінниці і підпорядковуються Московській митрополії. Крім того, в області діє дев’ять релігійних громад по одній у м.Вінниця, Барському, Бершадському, Тиврівському і Чечельницькому районах та 4 громади у Жмеринському районі.

- Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою. Релігійне об’єднання УПЦ входить до складу Російської Православної Церкви. В Україні діють 53 її єпархії, зокрема три у Вінницькій області: Вінницько-Барська, Могилів-Подільська-Шаргородська та Тульчинсько-Брацлавська».

За словами посадовця, в області діє 1044 релігійні громади у всіх районах області, 8 монастирів та 2 братства.

На Вінниччині визначили релігійні організації, які мають змінити назву, вказавши приналежність до Росії

Ігор Салецький акцентував увагу на тому, що  враховуючи вищезазначене та на виконання пункту 4 Розділу ІІ «Перехідні та прикінцеві положення» Закону у разі, якщо протягом чотирьох місяців (для релігійних громад - дев’яти місяців) з дня набрання чинності Закону України релігійна організація не внесла передбачених законом змін до своєї офіційної назви та не подала відповідні зміни до свого статуту на реєстрацію, її статут втрачає чинність у частині, якою визначається повна офіційна назва релігійної організації.

30 січня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», яким визначено механізм зміни підлеглості релігійної громади у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам та вільну зміну цієї підлеглості, зокрема:

  • Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін до статуту релігійної громади ухвалюється загальними зборами релігійної громади, які можуть скликатися її членами.

  • Членство у релігійній громаді грунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту релігійної громади.

  • Рішення про зміну підлеглості ухвалюється не менше двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади.

  • Зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміст права власності та інші речові права релігійних громад.

  • Забороняється вчиняти будь-які дії, наслідком яких може стати відчуження майна релігійної організації до завершення процедури зміни підлеглості релігійної організації.

  • Частина громади, незгідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворти нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (або користувачем).

Крім того, цим Законом внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» в частині передачі функцій державної реєстрації включення відомостей про юридичну особу – релігійну організацію, статут якої зареєстровано у встановленому законом порядку до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігій, Ради міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

У разі прийняття рішення щодо зміни своєї підлеглості, релігійна організація повідомляє про таке рішення центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, або обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, а в Автономній Республіці Крим – Раду Міністрів Автономної республіки Крим, які забезпечують оприлюднення цього рішення на своєму офіційному веб-сайті.

Нагадаємо, що 30 січня, вранці, у Вінниці біля суду зібрались близькo двoх сoтень священиків прoрoсійськoї церкви на чoлі з Варсoнoфієм, якoгo Oнуфрій призначив керувати Вінницькoю єпархією, замість Симеoна. Свoю акцію, oрганізoвану в знак прoтесту на судoвий пoзoв Митрoпoлита Симеoна дo Київськoї Митрoпoлії УПЦ, називають «Мoлитoвним стoянням».

Вiнниця.info, фото - із сайту ОДА