23 серп. 2018 09:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

56

0

На Вінниччині влада райцентру збирає докази для закриття через суд спиртзаводу, сморід від якого перетворив життя людей на пекло

На Вінниччині влада райцентру збирає докази для закриття через суд спиртзаводу, сморід від якого перетворив життя людей на пекло

 На Вінниччині влада райцентру збирає докази для закриття через суд спиртзаводу, сморід від якого перетворив життя людей на пекло


На Вінниччині влада райцентру збирає докази для закриття через суд спиртзаводу, сморід від якого перетворив життя людей на пекло

 Через сморід, який протягом трьох місяців дошкуляє мешканцям 8-тисячного Тростянця Вінницької області, люди згодні на будь-які дії, аби зупинити виробництво на місцевому спиртовому заводі. Підприємство скидає відходи на поля фільтрації без обробки, а керівництво не вбачає у цьому проблеми. Оскільки діалог між громадою селища і директором не допоміг знайти компроміс, місцева влада разом з екологами шукає законні шляхи для того, щоб припинити забруднювати повітря.  

Сподівання перетворилися у розчарування

Після чотирьох років простою в 2015-му Тростянецький спиртовий завод запрацював. У селищі спочатку вбачали у цьому певний позитив. Завдяки інвестору на підприємстві провели реконструкцію обладнання та налаштували виробництво на випуск біоетанолу. Місцевий завод тоді став четвертим у структурі держконцерну «Укрспирт», який «перебудувався» з випуску харчового спирту на виробництво спиртовмісного моторного палива.

Попит на продукцію прогнозовано великий. Її залюбки беруть мережі автозаправних комплексів, зокрема БРСМ, WOG. Законодавство передбачає додавання біоетанолу, тому тростянецька продукція не шукає покупців. Але три роки тому директор заводу Ігор Мариняко запевняв, що серед іншого відновлена і функціональність очисних споруд. Тобто виробництво має бути не лише доцільним, але й не забруднювати навколишнє середовище.

Нині щодоби на спиртзаводі при переробці меляси утворюється 500 кубометрів рідких відходів (барди). По рубах вони доставляються  на поля фільтрації. Так звані бардополя розташовані на північ від селища і займають територію у понад 40 гектарів. Мешканці райцентру переконані, що оскільки відходи завод не очищує, процес бродіння продовжується, а з підвищенням температури повітря вітром випаровування приносить до селища та навколишніх сіл. Саме так сподівання перетворилися у розчарування.

Дві думки про дозвіл на шкідливі викиди

Нещодавно Тростянець відвідував голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, який був вражений ситуацією. «Гарно зустрічаєте», - нібито так відреагував очільник області на сморід у селищі, яке є його малою батьківщиною.

«Люди неодноразово зверталися до адміністрації заводу, контролюючих органів. Перевірки не дали результату. Сморід відчувається навіть у сусідніх селах Летківці та Северинівці. Мешканці вже на межі. Щоб зупинити забруднення повітря вони згодні блокувати роботу підприємства», - розповідає голова обласної профспілки «Трудящі» Андрій Бондаренко.

Аби спробувати вирішити проблему, місцева влада стала ініціатором проведення громадських слухань. Вони зібрали у місцевому Будинку культури понад 160 обурених справжнім пеклом у селищі жителів, представників Державної екологічної інспекції та обласного управління Держпродспоживслужби, а також керівництво підприємства.

Під час зустрічі питання звучали переважно у бік директора заводу. Конкретних відповідей люди від нього не почули. За словами начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрія Дубового, наявну проблему необхідно вирішувати цивілізовано, оскільки здоров’я людей і чисте довкілля важливіше за прибутки інвестора.

Із журналістами І. Мариняко спілкуватися відмовляється, але пропонує звертатися письмово. Як пише видання «20 хвилин», у відповіді на запит директор заводу пояснив, що фільтраційні поля знаходяться за межами селища – на відстані 700 метрів до найближчого будинку, а санітарно-захисна зона має обмежуватися 300 метрами. Отже є резерв. Також І. Мариняко запевняє, що підприємство має дозвіл на шкідливі викиди в атмосферу. Але ці запевнення ставлять під сумнів екологи.

«Під час перевірки заводу встановлено порушення закону «Про охорону атмосферного повітря». У дозволі не вказано, які шкідливі речовини викидаються в довкілля. На керівника накладено штрафні санкції. Уникнути неприємних запахів можна за рахунок переробки відходів або встановлення біогазової установки. Відходи не повинні зберігатися під відкритим небом», - зазначив Ю. Дуюбовий, пояснивши, що директора приписами зобов’язали до кінця серпня розробити план заходів щодо вирішення проблеми.

На Вінниччині влада райцентру збирає докази для закриття через суд спиртзаводу, сморід від якого перетворив життя людей на пекло

Крапку у конфлікті має поставити суд

Втім така позиція не влаштовує селян. За словами селищної голови Людмили Червонецької, після безрезультатних громадських слухань, вона почала шукати законні шляхи зупинення виробництва біоетанолу до усунення всіх недоліків.

«Зазначу, ми працює в правовому полі. Саме тому я провела декілька консультацій з керівництвом Держекоінспекції та Держпродспоживслужби. Дозвільні документи, які надало керівництво заводу, вивчаються. Попередньо до окремих «паперів» є претензії. За нашої ініціативи у Тростянці провели заміри складу повітря фахівці лабораторного центру МОЗ. Чекаємо на результати аналізів», - пояснила очільник райцентру.

Як запевняє Л. Червонецька, у нинішній ситуації громаді доведеться звертатися до суду. Саме тому наразі вона збирає висновки відповідних служб, аби довести, що підприємство працює з порушеннями.

Про що свідчать факти? Відходи не переробляються, за процесом бродіння ніхто не стежить, хоча існують цивілізовані методи утилізації. Інші виробництва їх використовують. Приміром, тільки у Вінницькій області запускається кілька біогазових комплексів.     

На Вінниччині влада райцентру збирає докази для закриття через суд спиртзаводу, сморід від якого перетворив життя людей на пекло - фото 2

На Вінниччині влада райцентру збирає докази для закриття через суд спиртзаводу, сморід від якого перетворив життя людей на пекло - фото 3

На Вінниччині влада райцентру збирає докази для закриття через суд спиртзаводу, сморід від якого перетворив життя людей на пекло - фото 4

Фото з сайтів Вінницької ОДА та «20 хвилин»