17 жовт. 2015 10:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

103

0

На Вінниччині встановили меморіал жертвам Голокосту

На Вінниччині встановили меморіал жертвам Голокосту

 На місці розстрілу у 1942 році в’язнів Ялтушківського гетто відкрито меморіал жертвам Голокосту


На Вінниччині встановили меморіал жертвам Голокосту

 15 жовтня на Вінниччині в Барському районі відбулося урочисте відкриття меморіалу жертвам Голокосту, спорудженого на місці розстрілу у 1942 році в’язнів Ялтушківського гетто.

Про це повідомляє Барська районна державна адміністрація.

У церемонії відкриття взяли участь Постійний заступник Посла Німеччини в Україні пан Вольфганг Біндзайль, Заступник Надзвичайного та Повноважного Посла Румунії в Україні Іон Навал, науковці – дослідники історії Голокосту, краєзнавці, представники влади, єврейських організацій області та району, громадськість, учнівська молодь. Вшанувати пам’ять загиблих приїхали й ті, чиї родичі поховані у цих братських могилах.

На початку мітингу-реквієму до присутніх звернувся рабин міста Могилева-Подільського Мендель Ліхштейн та прочитав молитву. У своєму виступі він зазначив, що «душі загиблих дивляться з небес на нас і радіють, що ми про них пам’ятаємо».

Ми не маємо права на забуття, повинні пам’ятати про ту страшну трагедію євреївського народу, щоб більше не повторилися подібні злочини.

Про це йшлося у виступі Постійного заступника Посла Німеччини в Україні пана Вольфганга Біндзайля, який також сказав:

«Схиляю голову перед світлою пам’яттю жертв Голокосту, вклоняюся тим, хто пережив ті важкі часи і здолав усі труднощі, а також тим, хто, ризикуючи своїм життям, рятував євреїв у роки Другої Світової війни».

Заступник директора Державного архіву Вінницької області, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури, дослідниця історії Голокосту Фаїна Винокурова, представивши рідкісний документ з фондів державного архіву Вінницької області про створення гетто в Барі, Ялтушкові, наголосила, що 73 роки тому стався страшний злочин – було знищено цілий пласт людської цивілізації, культури, майбутнього єврейського народу. Лише під час розстрілу 15 жовтня 1942 року було вбито 78 немовлят віком від 1 місця до 1 року. Голокост – це не тільки трагедія, це – попередження для всіх прийдешніх поколінь, щоб не допустили більше такого жахіття.

Учні Ялтушківської ЗОШ І-ІІІ ст. підготували зворушливу літературну композицію, після якої усі присутні поклали вінки і квіти до могил невинно убієнних.

На Вінниччині встановили меморіал жертвам Голокосту

На Вінниччині встановили меморіал жертвам Голокосту - фото 2

 

На Вінниччині встановили меморіал жертвам Голокосту - фото 3

 

На Вінниччині встановили меморіал жертвам Голокосту - фото 4

На Вінниччині встановили меморіал жертвам Голокосту - фото 5

На Вінниччині встановили меморіал жертвам Голокосту - фото 6

ВИННИЦА.info