24 верес. 2018 10:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

141

0

На Вінниччині розкидатимуть вакцину від сказу з літаків

На Вінниччині розкидатимуть вакцину від сказу з літаків

У Вінницькій області вводять ряд заходів аби запобігти розповсюдженню сказу. З літаків розкидатимуть вакцину 



 24 вересня рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА затверджено перелік заходів по недопущенню розповсюдження сказу на адміністративних територіях. Зокрема передбачено, що з літаків розкидатимуть приманку з вакциною для тварин.

За повідомленням начальника ГУ Держпродспоживслужби Григорія Сидорука, найчастіше сказ розповсюджує лисиця.

«У 2015 було 156 тварин хворих на сказ, у 2016 році – 165, у 2017 – 201, а в поточному році уже 138 випадків. Найбільший відсоток становлять лисиці, за 4 роки – 45%. Проаналізувавши результати випадків сказу, 50% домашніх тварин зараження відбулось при контактуванні із лисами, що є підтвердженням того, що лисиця є основним джерелом поширення сказу. На території Вінницької області проводиться плановий відстріл лисиць. При цьому обов’язковим є те, що потім у Вінницькій регіональній лабораторії проводяться дослідження, це дає можливість у значній мірі регулювати численність лисиці. По кожному випадку захворювання тварин проведено засідання надзвичайних комісій. Значну роботу по щепленню тварин здійснюють спеціалісти державних установ. Основними профілактичними заходами є щеплення проти сказу: у 2016 році щеплено 400 тис голів тварин, у 2016 і 2017 у такому самому об’ємі і у 2018 році – 185,9 тис голів. По причині контакту із хворими і підозріло-хворими тваринами звернулося 4976 осіб, а профілактичному щепленню піддано 1577 постраждалих», - повідомив Г. Сидорук.

Аби призупинити поширення захворювань на сказ, на території Вінницької області з літаків АН будуть розкидати приманки з вакциною для тварин.

«Обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів, із врахуванням ареалу проживання лисиць. Принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території. Для цих цілей використовується авіатранспорт, який є найбільш економічно вигідним із всіх систем розподілу. Дистанція між лініями польоту має бути в межах 500-1000 м, враховуючи природні або штучні особливості ландшафту. Територія, яка підлягає обробці, розділена на зони, в яких визначені лінії польоту авіатранспорту.

Літаки оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту слідують заздалегідь встановленим лініям і документування того, що на даній лінії було викладено заплановану кількість доз» - пояснив Г. Сидорук.

Брикети є безпечними. Збудник сказу у вакцині є, але він активований, тобто захворіти на сказ від вакцини не можливо.

«Брикети – в середині запаяна капсула з вакциною. Капсула не шкідлива для здоров’я. Вакцина безпечна, але брати її в руки не варто. Якщо люди візьмуть в руки приманку, потім обов’язково потрібно вимити руки, щоб не заразитись кишковими інфекціями. Але захворіти на сказ, взявши приманку, не можливо», - роз’яснює Г. Сидорук.

Деякі регіони завершили вакцинацію на своїх територіях. Скільки триватиме вакцинація на території Вінницької області, залежить від погодних умов.

На Вінниччині розкидатимуть вакцину від сказу з літаків

Вiнниця.info