26 груд. 2023 14:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

439

0

На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову

На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову

Школяр весь вільний час проводить у волонтерській майстерні


На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову

З початку повномасштабного вторгнення Росії житель селища міського типу Крижопіль Дмитро Слободяник активно допомагав воїнам. Починав свій волонтерський шлях із плетіння маскувальних сіток. Згодом 15-річний юнак поїхав до брата в Польщу. Просився у в польський волонтерський центр. Однак, від його допомоги там відмовилися. Зараз Дмитро працює у місцевому благодійному фонді «Українці для України» і за власною розробкою допомагає виготовляти перископи для воїнів на передову.

На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову

«Я не міг сидіти склавши руки, тому повернувся з Польщі додому, організував друзів і ми почали виготовляти окопні свічки. Спершу робили їх в школі, а потім один із підприємців надав нам приміщення. Замовлень на окопні свічки були багато і згодом інші організації та волонтери почали їх виготовляти. А ми почали думати чим ще можемо бути корисні. І вирішили робити перископи. Вони необхідні фронту. Перископ застосовують для безпечного огляду місцевості: з окопу, з-за пагорбу, з-за паркану. І навіть якщо снайпер влучить в перископ, життя воїна зберігається», - розповідає Вінниця.info, Дмитро Слободяник.

Допомагає юнаку збирати перископи – його батько. Дмитро намагається поєднувати навчання із потрібною справою. Вночі сідає за контрольні, а день, коли є можливість, проводить у майстерні.

На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову  - фото 2

«Ми виготовили 5 перископів. Ми їх тестували, а саме кидали на асфальті і дивилися чи будуть розбиватися чи ні. Бо якщо поламається скло – нічого не побачиш. Наші перископи пройшли тестування, військові уже оцінили нашу роботу. Для виготовлення перископа потрібні водопровідні пластикові труби, дзеркала, утеплювач, ізолента та термоклей. Ми з татом зробили спеціальний станок і це пришвидшило нашу роботу. Ми зараз хочемо налагодити виробництво, щоб робити їх набагато більше», - додає юнак.

На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову  - фото 3

«Собівартість одного перископа, який ми робимо – 100 гривень. Це в 10 разів дешевше за аналогічні, які продають в мережах магазинів та на ринку», - зазначає директор благодійного фонду «Українці для України» Оксана Герасимчук.

Наразі волонтери потребують матеріалів аби продовжувати свою справу і виготовляти якомога побільше перископів. Просять небайдужих допомогти в цій справі.

На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову  - фото 4

На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову  - фото 5

На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову  - фото 6

На Вінниччині 15-річний волонтер виготовляє перископи для воїнів на передову  - фото 7

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Оксани Герасимчук