14 груд. 2021 15:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

194

0

На Вінниччині 19 медзакладів лікують туберкульоз

На Вінниччині 19 медзакладів лікують туберкульоз

Нові послуги Програми медичних гарантій


На Вінниччині 19 медзакладів лікують туберкульоз

У Вінницькій області пацієнти з туберкульозом отримали можливість лікуватися у свого сімейного лікаря. В рамках програми медичних гарантій 19 сімейних амбулаторій уклали договори з НСЗУ на супровід та лікування пацієнтів із туберкульозом.

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України.

«Людям, які лікуються від туберкульозу, не обов’язково весь час перебувати в лікарні. Стаціонарне лікування потрібне лише тим пацієнтам, які виділяють бактерії. Як тільки клінічні показники дозволяють, пацієнт може продовжити лікування вдома під наглядом свого сімейного лікаря.

Лікування від туберкульозу — це регулярний та вчасний прийом курсу ліків, тому таке лікування легко продовжувати вдома», - розповідає директорка Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Алла Горбатюк.

«Заклади працюють як у великих містах, так і селищах міського типу. Це безперечне покращення для пацієнтів, адже можна жити своїм звичним життям та лікуватися у свого сімейного лікаря одночасно», — зазначає Алла Горбатюк.

У 2021 році Програма медичних гарантій розширилась і доступ пацієнтів до медичних послуг у Вінницькій області значно покращився.

Окрім лікування туберкульозу, до програми увійшли такі нові послуги:

  • психіатрична допомога;
  • лікування методом перитонеального діалізу;
  • лікування онкології.

Психіатричну допомогу тепер надають також мобільні мультидисциплінарні команди. На сьогодні, у місті Вінниця працює 2 медзаклади з такими бригадами. Після завершення гострого періоду хвороби пацієнт може поїхати додому і перебувати в комфортних умовах. А бригада виїжджатиме до нього і надаватиме необхідну допомогу відповідно до плану лікування.

Ще один напрям, який з’явився — лікування методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах. Це процедура очищення організму в пацієнтів із нирковою недостатністю, яка допомагає вивести продукти обміну та надлишок води з організму. У області працює один медичний заклад, що уклав договір на ці послуги — Вінницька обласна клінічна лікарня ім М.І. Пирогова.

Також, в окремий напрям виділили лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. У Вінниці три медзаклади уклали договори с НСЗУ на цей пакет.

Пацієнти із зазначеними діагнозами або підозрою на них отримують у медзакладах безоплатні лабораторні дослідження та обстеження, такі як КТ, МРТ, УЗД тощо. Пацієнтам забезпечують ліки з Нацпереліку, лікування, знеболення, реабілітацію та психологічну допомогу. А також додатково ліки, які держава закуповує централізовано і розподіляє у медзаклади відповідно до потреби.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли перелік приватних лікарень у Вінниці, що надають безкоштовну допомогу.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info