1 лип. 2019 12:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

108

0

На Вінниччині білборд політичної партії закидали фарбою

На Вінниччині білборд політичної партії закидали фарбою

29 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували у селищі Томашпіль облитий зеленою фарбою білборд політичної партії «Європейська Солідарність»


На Вінниччині білборд політичної партії закидали фарбою

29 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували у селищі Томашпіль облитий зеленою фарбою білборд політичної партії «Європейська Солідарність», на якому була зображена Ірина Геращенко. Білборд не містить передбачених законом вихідних даних.

Так, при в’їзді в смт Томашпіль (виборчий округ №15, центр – місто Шаргород) білборд із написом «Захистимо європейське майбутнє України. Європейська солідарність» та фото Ірини Геращенко заляпали, ймовірно, зеленою фарбою.

«Такі випадки свідчать про порушення принципу вільної та конкурентної боротьби, яка є запорукою чесних виборів. Якщо представники політичної партії «Європейська солідарність» звернуться до правоохоронних органів, то цей факт можна трактувати як пошкодження агітаційних матеріалів партії, що могло би мати ознаки складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна).

На Вінниччині білборд політичної партії закидали фарбою

Також такі дії можуть мати ознаки хуліганства (ст. 173 Кодексу України по адміністративні правопорушення або ст.296 Кримінального кодексу України)», - зазначила Наталія Величко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області.

На даний момент ОПОРІ не відомо, чи представники «Європейської Солідарності» звернулися в поліцію щодо цього факту.

Зазначимо, що білборд не містить вихідних даних, що є ознакою порушення чинного виборчого законодавства.

Згідно з частиною 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з частиною 1 статті 70 Закону партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

Вінниця.info, фото ОПОРА