11 черв. 2021 17:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

282

0

На Вінниччині буде новий заповідник "Липовецька астроблема"

На Вінниччині буде новий заповідник "Липовецька астроблема"

Орієнтовна площа об’єкту природно-заповідного фонду 20,3 гектарів


На Вінниччині буде новий заповідник "Липовецька астроблема"

Вінницька ОДА подала на обласну раду проект рішення Про оголошення об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення - геологічної пам’ятки природи «Липовецька астроблема». Орієнтовна площа об’єкту природно-заповідного фонду 20,3 гектарів.

«Оголосити об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення геологічну пам’ятку природи «Липовецька астроблема» орієнтовною площею 20,3 га на території Липовецької міської громади Вінницького району, без вилучення із користування», - зазначено в проєкті рішення.

Йдеться про територію біля Іллінецького кратера – однієї з найстаріших астроблем Землі, віком близько 400 млн. років. Кратер знаходиться у 8 кілометрах на захід від міста Іллінці Вінницької області. Це місце зіткнення нашої планети з кометою чи астероїдом.

«За своїми масштабами Іллінецький кратер значно поступається найвідомішим у своєму роді, які мають діаметри до 300 км. Однак у нашій країні він належить до найбільших геологічних об'єктів імпактного походження. До того ж вона частково доступна для огляду, а не цілковито схована під верхнім шаром ґрунту», - зазначають в управлінні розвитку територій та інфраструктури Вінницької облдержадміністрації.

Нагадаємо, На Вінниччині розробляли туристичну концепцію найстарішого в Європі метеоритного кратера. Для місцевих жителів кратер став головним матеріалом для будівництва будинків і грубок. У планах селян налагодити зелений туризм, де, неподалік від кратера, гості зможуть не тільки відпочити, а й поспостерігати за планетами.

На Вінниччині буде новий заповідник "Липовецька астроблема"

На Вінниччині буде новий заповідник "Липовецька астроблема" - фото 2

На Вінниччині буде новий заповідник "Липовецька астроблема" - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info