10 серп. 2020 12:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

134

0

На Вінниччині чоловік з дерева вирізає картини. Відео

На Вінниччині чоловік з дерева вирізає картини. Відео

В його доробку більше 700 робіт


На Вінниччині чоловік з дерева вирізає картини. Відео

Житель села Андрушівка Погребищенського району, Петро Пипа – різьбяр. Цю справу чоловік опанував самотужки і уже 30 років майструє з дерева. В його доробку більше 700 робіт. Він створює історичні постаті, ікони та сільський побут.

Про це йдеться в сюжеті UA:Вінниця.

Чоловік витесує ложку. Розповідає, що деревину для виробів бере у лісі. Висушує, а вже потім обробляє.

На Вінниччині чоловік з дерева вирізає картини. Відео

«Беру дерево, ріжу на бруски, роблю помітки олівцем. Далі думки про те, що я намалюю чи напишу, приходять самі», – розповідає Петро Пипа.

Аби виготовити таку ложку, каже чоловік, працювати потрібно увесь день. Різьбленням він займається 30 років. Спершу пробував самотужки, а вже потім пішов вчитися до різьбяра, який живе у його селі.

На картинах майстра переважно українська тематика.

На Вінниччині чоловік з дерева вирізає картини. Відео - фото 2

«Україна в моїх роботах більш зрозуміліша, бо я тут проживаю. За своєю країною сумував, коли «ходив» у моря. Соняшники, які також є на картині, для мене рідніші всього», – каже Петро Пипа.

У творчому доробку чоловіка понад 700 робіт. Усі вони – з дуба, яблуні та груші. Над картиною «Таємна вечеря» Петро Пипа працював більше року. Виконана вона із суцільного липового стовбура.

На Вінниччині чоловік з дерева вирізає картини. Відео - фото 3

«Я не стараюся зробити копію. Це я з малюнка брав, а лиця зовсім інші, які уже виходять. Я хочу так — значить таке лице. Десь, буває, колеться, відріжеться, загубиться, я не переробляю. Просто перерізав, перемалював і все», — розповідає Петро Пипа.

Свої вироби Петро Пипа продає, але ціну встановлює покупець. Каже, чекає, коли скінчиться карантин. Тоді планує презентувати нові роботи.


Вінниця.info

title