28 верес. 2021 16:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

636

0

На Вінниччині дуб-довгожитель позначали для орієнтування пілотів. Фото

На Вінниччині дуб-довгожитель позначали для орієнтування пілотів. Фото

Кажуть, під цим дубом відпочивали ще чумаки з далекої дороги


На Вінниччині дуб-довгожитель позначали для орієнтування пілотів. Фото

З 1 жовтня по 30 листопада на Вінниччині триватиме Всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом». Протягом трьох років країною заплановано висадити мільярд дерев. Найбільше серед них будуть дуби. Дерева саме цієї породи символізують Україну та ростуть на нашій території з давніх-давен. От на Вінниччині є й такі, яким виповнилося по 500 років. До прикладу, як у селі Павлівка.

«Це дерево настільки широке, що троє дорослих чоловіків, взявшись за руки, не можуть його обійняти. Дуб охороняється законом і за словами старожилів стоїть ще з часів заснування Павлівки, точний вік дерева визначити неможливо, одні кажуть що 100, 200, 300, інші приписують - усі 500 років. Але говорять люди, що під ним ще чумаки відпочивали з далекої дороги. Висота дерева близько 25 метрів, таких велетнів небагато в Україні, бо навіть на топографічній карті його позначили, щоб льотчики з літаків мали орієнтир», - розповідають у Калинівській ТГ, до якої входить Павлівка.

На Вінниччині дуб-довгожитель позначали для орієнтування пілотів. Фото

Ще один дуб-довгожитель росте неподалік села Городківка Крижопільської громади. Місцеві називають його дубом Кармелюка. У онлайн-реєстрі Київського еколого-культурного центру, дерево має обхват 5,5 м, заввишки 28 м, а віком близько півтисячі років.

«Років з 40 тому цей дуб вдалося вберегти місцевим лісником. Який у ті часи опікувався цією територією. У ті роки проводилась масова вирубка дерев. Біля дуба гарна галявина. Заплановано створити там зону відпочинку. Як для місцевих жителів, так і для туристів», - розповів Вінниця.info місцевий лісничий Сергій Коваль.

На Вінниччині дуб-довгожитель позначали для орієнтування пілотів. Фото  - фото 2

А за даними Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, у лісах Тульчина росте шість дубів, яким близько 130 років. Ці дерева й досі вважаються одними з найкращих, які дають посадковий матеріал майбутнім лісам на Вінниччині.

На Вінниччині дуб-довгожитель позначали для орієнтування пілотів. Фото  - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info