15 жовт. 2019 11:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

106

0

На Вінниччині фермер власним коштом реставрує 300-літню козацьку церкву. Відео

На Вінниччині фермер власним коштом реставрує 300-літню козацьку церкву. Відео

В селі Мала Ростівка, що на Вінниччині, стоїть 300-літня козацька церква


На Вінниччині фермер власним коштом реставрує 300-літню козацьку церкву. Відео

В селі Мала Ростівка, що на Вінниччині, стоїть 300-літня козацька церква. До 2016 року вона мала дірявий дах, гнилі стіни та підлогу. Її взявся реставрувати місцевий фермер Микола Мутузюк із сім’єю. На реставрацію витратили 5 мільйонів гривень.

Нині тут правлять службу. В церкві залишилося лише доробити іконостас, розписати стіни фресками та облагородити територію.

Про це йдеться в сюжеті UA:Вінниця.

Фермер Микола Мутузюк показує фото Покровської церкви – дірявий дах, стіни та прогнивша підлога. Такий вигляд мала будівля до 2016 року. За словами Мотузюка, козацьку дерев’яну церкву реставрувати вирішили сім’єю.

На Вінниччині фермер власним коштом реставрує 300-літню козацьку церкву. Відео

«Звісно, роботи дуже багато було, тому що хотіли зробити так, як вона виглядала з самого початку. Тут не було ні куполів, нічого. Церква була обгороджена чагарниками», – каже Микола Мутузюк.

За радянських часів будівлю використовували не за призначенням.

«Сталися такі обставини, що тут і будинок культури був, правда, недовго. Тут був склад, тік, а потім і хімсклад», – каже Чапівський сільський голова Дмитро Грицай.

Церква стоїть на тисячолітніх дубах, які залили фундаментом, стіни теж з дубу. Їм понад 300 років. Вік встановили, дослідивши деревину. До реставрації Покровської церкви у селі Мала Ростівка, місцеві жителі на службу ходили до сусідніх сіл.

На Вінниччині фермер власним коштом реставрує 300-літню козацьку церкву. Відео  - фото 2

На реставрацію церкви сім’я Мутузюків уже витратила 5 мільйонів гривень. Ще потрібно доробити іконостас, розписати стіни фресками та облагородити територію. Втім, богослужіння тут вже проводять. Службу править священник із сусіднього села. Жителька с. Малої Ростівки, Ніна Бистріцька каже, що останні два роки сюди приходять лише місцеві. Додає, люди приносять із собою старовинні ікони та вишиті рушники.

Ікона хрещення Ісуса Христа у храмі найстаріша з усіх.

«По людях дісталася та ікона. Важко сказати, скільки років їй. На реставрацію пішло до 10 тисяч гривень», – додає Мутузюк.

На Вінниччині фермер власним коштом реставрує 300-літню козацьку церкву. Відео  - фото 3

Чому дерев’яні церкви, зокрема і Покровську, називають «козацькою», розповіла Ольга Коляструк, докторка історичних наук.

«Ці церкви виконані з донаторської руки козаків, полковників. Вони давали кошти на будівництво церков. Тому що для віра для козака була визначальна категорія», – каже пані Ольга.

Нині на Вінниччині 11 старовинних козацьких церков. Половина з них зруйновані.


Вінниця.info