12 січ. 2022 11:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

273

0

На Вінниччині формують 7 батальйонів територіальної оборони

На Вінниччині формують 7 батальйонів територіальної оборони

До тероборони не братимуть солдатів молодших за 35 років і не старших 60 років


На Вінниччині формують 7 батальйонів територіальної оборони

7 батальйонів територіальної оборони сьогодні формують у Вінниці та у кожному з шести районів області — Вінницькому, Гайсинському, Жмеринському, Могилів-Подільському, Тульчинському та Хмільницькому.

Про це 12 січня повідомив голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

«Вінницька область — прикордонна, а значить, обороні має бути особлива увага. Щоб у випадку створення або виникнення умов дестабілізації обстановки в прикордонних районах України, які межують з країною-агресором, ми в лічені години розгорнули систему територіальної оборони і взяли під контроль усі об’єкти комунікацій. Лише так можна буде забезпечити існування конституційного ладу на нашій території в разі нової агресії. Це моє першочергове завдання як очільника області.

8 тисяч росіян у Придністров’ї на кордоні з Вінниччиною — це реальна загроза, до якої ми готуємось. Не можу розкривати військову таємницю, але на цьому напрямку вже задано цілий ряд заходів та підготовчих дій.

Напередодні нового року зустрівся із головами громад Вінниччини, і пояснив лідерам місцевого самоврядування засади Закону, який діє з 1 січня нового 2022 року. На тероборону буде своє фінансування, свої фонди, свої казарми і свої полігони», - зазначено в дописі голови облдержадміністрації.

Найближчим часом буде завершено формування та комплектування чотирьох Регіональних управлінь та 25 бригад Сил ТрО ЗС України. Бригади будуть дислоковані в кожному обласному центрі України та місті Києві, до складу бригад входитимуть від чотирьох до десяти окремих батальйонів, що розміщені в кожному районі згідно із адміністративним розподілом території України.

Бригади та батальйони у штаті мирного часу налічуватимуть 10 тисяч військовослужбовців. Це організаційні ядра, які здатні розгорнути й забезпечити зброєю та МТЗ підрозділи до штату воєнного часу .

До тероборони не братимуть солдатів молодших за 35 років і не старших 60 років.

Наразі всім охочим необхідно звертатися до районних та обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) за місцем проживання, де їм кваліфіковано дадуть роз’яснення та допоможуть оформити документи. Надалі цей процес будуть супроводжувати командири батальйонів та бригад. До речі, співбесіду обов’язково треба пройти у командуванні батальйону, а потім проходження військово-лікарської комісії.

Бригада та сім батальйонів ТрО області входитимуть у структуру Збройних Сил України.

Штаб бригади буде розташовуватися в обласному центрі, штаби батальйонів на території районів.

Місця дислокації батальйонів вже визначені. Переважно - це містечка, де є розформовані військові частини. Також це інші об’єкти державної та комунальної власності, які наразі не використовуються.

Батальйони ТрО будуть схожі на мотопіхотні підрозділи. У розпорядженні буде колісна техніка та стрілецька зброя. Вони допомагатимуть основним силам ЗСУ охороняти важливі об’єкти або кордон, чергувати на блокпостах, протидіяти диверсантам чи іншим незаконним групам агресора.

Передбачено два види служби: на постійній основі та в резерві. В обох випадках - контракт. Різниця у тому, що контрактники на постійній основі приходитимуть на службу в частину щоденно, а резервістів викликатимуть у період загострення військової ситуації.

Офіцери укладають контракт на п’ять років. Сержанти, солдати - на три роки. Службу нести у батальйоні, а проживати - вдома.

Найближча мета - сформувати резерв ТрО на посади за штатом воєнного часу, у подальшому - мати бригади та батальйони, здатні швидко укомплектуватись своїми резервістами, привести себе в бойову готовність та приступити до виконання завдань.

«Масова готовність суспільства до збройної відсічі — це те, що може не пустити війну в нашу домівку», - резюмував Сергій Борзов.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info