19 лип. 2019 11:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

128

0

На Вінниччині громада отримала соціальне таксі для перевезення людей на візках

На Вінниччині громада отримала соціальне таксі для перевезення людей на візках

Тульчинська громада стала першою в області, яка отримала автомобіль


На Вінниччині громада отримала соціальне таксі для перевезення людей на візках

Тульчинській об’єднаній територіальній громаді передали спеціально обладнаний автомобіль для перевезення осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Ще минулого року постановою Кабінету Міністрів України уряд започаткував соціальну ініціативу – придбання за кошти державного бюджету при співфінансуванні з місцевих бюджетів спеціалізованих автомобілів для людей з інвалідністю, так зване соціальне таксі. Тульчинська громада стала першою в області, яка отримала автомобіль.

Спеціальне авто призначене для транспортування двох людей у візках і трьох супроводжуючих. Виготовлені автівки в Україні на основі вантажно-пасажирського мікроавтобуса PEUGEOT Boxer. Авто укомплектоване пасажирським підйомником, що керується дистанційним пультом. Для зручності підйомник має перехідний місток. Основні технічні параметри відповідають Директивам Безпеки ЄС.

«Cоціальне таксі – це велика перемога для Тульчинської громади, адже люди з інвалідністю неодноразово зіштовхувалися з проблемою пересування – не кожен водій таксі приїжджає на виклики та погоджується допомогти. Отримавши спеціалізований автомобіль, ця проблема, нарешті, вирішиться – зателефонувавши на єдиний номер, кожна без виключення людина з інвалідністю зможе безкоштовно скористатись послугами соціального таксі», – зазначила директор Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Наталія Заболотна.

Цьогоріч Міністерством соціальної політики України закуплено 24 автомобілі, 3 з яких отримає Вінницька область. Такі автомобілі значно полегшають життя жителям громади, які мають порушення опорно-рухового апарату, а також дасть змогу підвищити рівень якості соціaльних послуг.

Нагадаємо, за підтримки Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана у 2018 році впроваджено новий механізм закупівлі автомобілів за рахунок коштів державного бюджету та подальшої передачі їх громадам. Громада в свою чергу зобов’язується взяти на себе усі витрати пов’язані з утриманням автомобіля та забезпечення заробітної плати водію.

Основні умови отримання авто:

- створення служби з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату «Соціальне таксі» при Територіальному центрі соціального обслуговування

- наявність документів, що підтверджують затвердження видатків на поточний рік для фінансування служби з перевезення

- проживання не менше 25-ти осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату, та не мають в особистому користуванні та в користуванні їх законних представників автомобілів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Програма щодо стимулювання територіальних громад до створення служб перевезень людей з інвалідністю (соціальне таксі) дозволяє людям, які мають обмеження здатності до пересування, забезпечити можливість доступу до інфраструктури за допомогою спеціалізованого транспорту. Вона є вкрай важливою для усунення бар’єрів у життєдіяльності людей з інвалідністю, у реалізації їх прав та транспортної доступності, особливо людей на візках.

Вiнниця.info