10 квіт. 2019 10:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

52

0

На Вінниччині лікарі первинної ланки в середньому отримують 16 тисяч гривень

На Вінниччині лікарі первинної ланки в середньому отримують 16 тисяч гривень

На Вінниччині лікарі первинної ланки в середньому отримують 16 тисяч гривень


На Вінниччині лікарі первинної ланки в середньому отримують 16 тисяч гривень

В І кварталі 2019 року галузь охорони здоров'я Вінниччини працювала у напрямку визначеної Урядом програми якісних змін у медичному просторі. Зокрема, впродовж лютого поточного року, середня заробітна плата лікарів в області склала – 16154 гривень, а медичних сестер – 7664 гривень. Виписано майже 1876 електронних рецептів, до цієї роботи приступили всі заклади Вінниці та інших регіонів області.

Про це 9 квітня під час підсумкової колегії ОДА, повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович, інформує прес-служба ОДА.

Вінниччина входить до списку лідерів серед підписаних декларацій. В області на одного лікаря первинної ланки медицини в середньому припадає 1300 підписаних декларацій. Протягом І кварталу поточного року Національною службою здоров'я України закладам первинної медичної допомоги області було виплачено понад 191 мільйонів гривень. Крім цього, за рахунок коштів НСЗУ значно покращився рівень заробітної плати лікарів та середнього медичного персоналу первинного рівня.

Упродовж лютого 2019 року середня заробітна плата лікарів первинної ланки склала 16154 грн, медичних сестер – 7664 грн.

Варто зазначити, що у І кварталі 2019 р. галузь охорони здоров'я Вінниччини працювала у напрямку визначеної Урядом програми якісних змін у медичному просторі. Зокрема, це стосується розвитку медицини у сільській місцевості, змін у фінансуванні програми «Доступні ліки», реформування вторинної ланки медицини.

На Вінниччині лікарі первинної ланки в середньому отримують 16 тисяч гривень

На сьогодні заклади первинного та вторинного рівнів Вінницької області, повністю реорганізовані на комунальні некомерційні підприємства.

«57 закладів первинної медичної допомоги, а саме – 52 комунальних неприбуткових підприємства та 5 приватних закладів уклали договори з Національною службою здоров'я Україні. Також завершили реорганізацію 48 закладів вторинного рівня надання медичної допомоги»,- зауважила Людмила Грабович.

На сьогодні визначено спеціальні умови надання медичних послуг для первинної та вторинної ланок. Так, для вторинного рівня у спеціальних умовах, передбачено наявність медичних інформаційних систем, автоматизованих робочих місць тощо. Для первинної ланки поетапне введення електронних інструментів є обов’язковим. Йдеться про електронну картку пацієнта, електронного рецепта та лікарняного, електронного направлення.

За словами Людмили Грабович, станом на 5 квітня поточного року, в області виписано майже 1876 електронних рецептів. До цієї роботи приступили всі заклади Вінниці, а також Барський, Лука-Мелешківський, Калинівський міський, Крижопільський, Мурованокуриловецький, Немирівський міський, Тиврівський, Хмільницький, Ладижинський, Тульчинський міський та районний центри ПМД, Дашівська АЗПСМ.

Варто зазначити, що введення електронного рецепта з 1 квітня поточного року безпосередньо пов’язано зі змінами у фінансуванні Урядової програми «Доступні ліки». До 31 березня 2019 року програма фінансувалась за рахунок субвенції Державного бюджету місцевими бюджетам, тож основними розпорядниками коштів були районні ради та райдержадміністрації.

На Вінниччині лікарі первинної ланки в середньому отримують 16 тисяч гривень - фото 2

Натомість, з 1 квітня 2019 року, відповідно до внесених змін до законодавчої бази, фінансування Урядової програми здійснюється через НСЗУ на підставі угод між даною структурою та аптечною мережею.

Заклади первинної медичної допомоги абсолютно готові до виписки електронних рецептів. Проведенні відповідні заняття з персоналом, всі лікарі первинного рівня забезпечені комп’ютерами, доступом до Інтернету.

На сьогодні одним із пріоритетних напрямків розвитку медичної галузі є покращення доступності послуг для мешканців сільської місцевості – будівництво амбулаторій з житлом для лікарів. На Вінниччині кількість таких амбулаторій попередньо становитиме 14. Загалом, на будівництво виділено 81,9 млн грн субвенції з державного бюджету.

З липня поточного року має запрацювати програма медичних гарантій для населення на рівні поліклінічних відділень районних лікарень. Метою програми «Безкоштовна діагностика» є, в першу чергу, посилення ролі сімейного лікаря, який надаватиме направлення на відповідну діагностику лише за електронним рецептом.

На Вінниччині лікарі первинної ланки в середньому отримують 16 тисяч гривень - фото 3

На Вінниччині лікарі первинної ланки в середньому отримують 16 тисяч гривень - фото 4

На Вінниччині лікарі первинної ланки в середньому отримують 16 тисяч гривень - фото 5

Вінниця.info, фото Вінницької ОДА