7 листоп. 2019 15:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

141

0

На Вінниччині лісівники заготували «зимове меню» для диких тварин

На Вінниччині лісівники заготували «зимове меню» для диких тварин

Цьогоріч для диких тварин працівники лісового господарства Вінниччини заготовили чималі запаси


На Вінниччині лісівники заготували «зимове меню» для диких тварин

Цьогоріч для диких тварин працівники лісового господарства Вінниччини заготовили чималі запаси: більш як 200 тонн сіна, понад 100 тисяч штук гіллячкового корму, приблизно 200 тонн кукурудзи в качанах, 150 тонн зерна ячменю, вівса та зерновідходів, коренеплодів – майже 140 тонн, а для мешканців вольєрів – додатково гарбузи, жолуді, люцерну та силос.

Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.

Мисливське господарство, яке є обов’язковою та невід’ємною складовою лісового господарства, в першу чергу має на меті збереження місцевої фауни, біологічного різноманіття та збільшення видової чисельності. З метою відновлення поголів’я та підвищення біологічної стійкості окремих видів фауни, лісівники Вінниччини постійно проводять низку біотехнічних заходів, серед яких – підгодівля диких тварин узимку.

На Вінниччині лісівники заготували «зимове меню» для диких тварин

«Піклування про мисливську фауну напряму впливає на збільшення популяції лісових мешканців. А достатня кількість кормової бази ще й покращує умови мешкання видів, стримує їх від міграції, тому підгодівля дичини у зимовий період – обов’язкова у всіх мисливських угіддях наших держпідприємств, - розповідає завідувач сектору мисливського господарства Вінницького ОУЛМГ Василь Мельник. - Підгодівля диких тварин розпочинається у зимовий період - як правило, тоді, коли випадає перший сніг, і триває 100-112 днів. Лісівники підгодовують дичину, викладаючи заготовлені корми в годівниці та на підгодівельні майданчики. Така допомога дозволить звірині успішно перезимувати, адже зима - найважча пора року для диких мисливських тварин. Різко погіршуються умови добування корму, у морозні зими це призводить до підвищення смертності або надмірного виснаження диких тварин».

Влітку та восени лісівники Вінниччини активно готують кормову базу для підгодівлі диких тварин. Це в основному сіно, гіллячковий корм (висушені пучки листяних порід, а також малини і кропиви), зернові снопики, коренеплоди (буряк, морква), зерно пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи. Частину «смаколиків» лісівники заготовляють власними силами, а частину – купують, приміром, сіль для солонців.

На Вінниччині лісівники заготували «зимове меню» для диких тварин - фото 2

Хмільницькі лісівники добре дбають про червонокнижних тварин, тому на Вінниччині найбільша в Україні популяція зубрів – майже сотня голів.

Обов’язково закуповують сіль – кожен лісгосп приблизно по одній тонні. Адже рослиноїдні тварини, особливо копитні, відчувають нестачу солі не тільки взимку, але й літом, тож солонці поповнюються регулярно. А досвідчені єгері та мисливствознавці розповідають, що часто взимку тварини у годівницях корми не повністю з’їдають, а сіль користується завжди попитом.Лісівники також створюють кормові ремізи – поля, які засівають багаторічними травами чи кукурудзою, ячменем, топінамбуром і залишають незібраний урожай для того, щоб звірина могла самостійно добувати корм, не пошкоджувала молоді лісові культури.Особливо уважно стежать впродовж усього року за меню мешканців вольєрів. Приміром, у ДП «Тульчинське ЛМГ» заготовили для підгодівлі диких тварин узимку 9 тонн сіна, 20 тонн зернових відходів, 60 тонн кукурудзи в качанах, 7700 шт. зернових снопиків, 14,5 тис. шт. гіллячкового корму, закупили 2 тонни солі, а також окремо для тварин вольєру для напіввільного утримання запаслись жолудями дуба (1,2 тонна), гарбузами (15 тонн), коренеплодами (морква 2 тонни, буряк – 9 тонн), зерном кукурудзи (21 тонна), зеленої маси заготовили 12 тонн, сінажу – 29 тонн.

На Вінниччині лісівники заготували «зимове меню» для диких тварин - фото 3

Важливо не лише заготовити корми, а й облаштувати у лісництвах відповідні приміщення для зберігання такої кількості провізії. Також важливою справою є підготовка відповідно обладнаних спеціальних місць, де дичина харчуватиметься. «Лісові їдальні» - це годівниці та підгодівельні майданчики, які теж встановлюють, ремонтують та за потреби замінюють. Адже тварини звикають до конкретного місця і саме до нього приходять підкріпитися у морозну зиму.

На Вінниччині лісівники заготували «зимове меню» для диких тварин - фото 4

На Вінниччині лісівники заготували «зимове меню» для диких тварин - фото 5

Вінниця.info, фото з сайту Вінницької ОДА