29 лип. 2020 12:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

147

0

На Вінниччині селяни перетворили занедбану хату на музей. Відео

На Вінниччині селяни перетворили занедбану хату на музей. Відео

На облаштування музею з бюджету громади не витратили ні копійки


На Вінниччині селяни перетворили занедбану хату на музей. Відео

Мешканці села Кузьминці Гайсинського району перетворили стару занедбану хату на музей. Там відтворили побут подолян у XIX-XX ст. У такому ж стилі облаштували і подвірʼя. На облаштування музею з бюджету громади не витратили ні копійки.

Про це пише Суспільне Вінниця.

Відкрили музей 27 липня. Експонати збирали з минулої осені. На облаштування музею з бюджету громади не витратили ні копійки. Ремонт робили усім селом. Допомагав хто чим міг.

На Вінниччині селяни перетворили занедбану хату на музей. Відео

«Чотири кімнати у хаті — це чотири світлиці. У кожній своя експозиція. Експонати теж збирали по людях». Нам дзвонили, нам привозили «бусами». Ми самі ходили. По горищі лазили. Дозволяли нам в хати занедбані йти. І кажу: якщо ви щось знайдете, то беріть», — розповідає в.о. старости села Людмила Щаслива.

71-річна Галина Годованець — вчителька історії в минулому. Тепер працює екскурсоводом.

Олексій Паращук одним із перших відгукнувся на ініціативу створити такий музей побуту у Кузьминцях. 72-річний чоловік приніс до світлиці 19-го століття коралі своєї бабусі.

На Вінниччині селяни перетворили занедбану хату на музей. Відео  - фото 2

«Я не знаю, як воно правильно називалося в той час. Це ще носила моя бабуся. Це сотні років тому. Я зберігав його у шкатулці. Коли зʼявилася нагода, то приніс сюди», — каже Паращук.

Місцева мешканка Людмила Гуменюк до музею принесла занавіски на вікна та ткані килими на стіни.

Музей села у Кузьминецькій громаді працює без вихідних. Вхід безкоштовний Створили його, аби у село приїжджали туристи. А поки таких немає — обліковують експонати.


Вінниця.info, фото та відео Суспільне Вінниця

title