24 черв. 2020 12:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

168

0

На Вінниччині можуть утворити 6 районів, а не 5 – тривають обговорення

На Вінниччині можуть утворити 6 районів, а не 5 – тривають обговорення

Про це йшлося під час засідання ради з питань місцевого самоврядування 23-го червня.


На Вінниччині можуть утворити 6 районів, а не 5 – тривають обговорення

Під час розширеного засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради, яке відбулося 23-го червня, обговорили проект рішення Кабміну щодо утворення у Вінницькій області 5-и районів. Розпочав відеоконференцію голова обласної Ради Анатолій Олійник. У своєму виступі він зазначив, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади у тому форматі, в якому вона проходить в Україні, є однією з найуспішніших реформ в Європі за останні роки.

Поки є можливість провести обговорення, на засіданні Координаційної ради обговорили пропозицію щодо 6-го району. Як відомо, рішення щодо затвердження районування області прийматиме Верховна Рада.

Як йдеться на сайті облради, 12-го червня поточного року Уряд схвалив законопроект щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів, де прописано чітку регламентацію подальших кроків.

У законопроекті зазначається, що обрані райради нових районів з дня набуття ними повноважень є правонаступниками всього майна, прав та обов’язків районних рад, території яких було включено до складу відповідного нового району.

Проектні норми регламентують і питання утворення та реорганізацію районних рад як юридичних осіб. Попередньо, до власних повноважень райрад належатиме управління майном спільної власності територіальних громад району і розмежування майна між територіальними громадами.

До обговорення питання щодо децентралізації та адміністративно-територіального устрою долучилась народний депутат України Лариса Білозір, яка під час виступу зазначила, що в умовах адміністративно-територіальної реформи для Вінницької області є можливість створити 6 районів.

«Зараз йдуть дискусії по Київській області, по Черкаській області, по Чернівецькій, по Одеській, по Львівській. У Вінницькій, ніби, все гаразд, але хочу сказати, що, насправді, була така ситуація, коли, будемо відвертими, у нас спочатку приймалися рішення, а потім – збираються робочі групи. Так-от, регіональна робоча група, яка рекомендувала завжди 5 районів, була зібрана вже після того, як було подано на Мінрегіон 3 райони. Тобто, Вінницький (1 млн населення), Могилів-Подільський (250 тисяч) та Гайсинський. На щастя, вдалося цю ситуацію змінити. Хочу сказати «дякую» регіональній робочій групі, яка працює над адмінустроєм і, все ж таки, була зібрана, і наполягли саме на 5-ти районах. Це Хмільницький, Вінницький, Могилів-Подільський, Гайсинський та Тульчинський.

На сьогодні ж є, все ж таки, можливість створити і 6 районів. Була внесене пропозиція паном Коліушко, і я б її підтримала б, якщо приймуть рішення, відповідно, 3 райони – це Жмеринський, Барський і Шаргородський.

Якщо буде воля людей, і якщо вони між собою домовляться, можна наполягати на створенні ще одного району. Оскільки зараз поки ще йдуть обговорення та консультації. Тобто, якщо регіональна міжвідомча робоча група проведе засідання, і буде прийнято таке рішення, порадяться з людьми, то ми ж розуміємо, що додатковий район це додаткові кошти, й будуть збережені районі ради. Треба радитися, є ще час до середи.

Пропоную, аби питання районування залишилося відкритим. Абсолютно згодна з 5-ма районами, але якщо буде рішення регіональної робочої групи і буде рішення людей, можна поборотися за шостий район в області», – зазначила під час виступу в онлайн-форматі народний депутат Лариса Білозір.

На Вінниччині можуть утворити 6 районів, а не 5 – тривають обговорення

На Вінниччині можуть утворити 6 районів, а не 5 – тривають обговорення - фото 2

Проект районування Вінниччини, щодо якого тривають обговорення:

На Вінниччині можуть утворити 6 районів, а не 5 – тривають обговорення - фото 3

Проект районування, який направили до Мінрегіону:

На Вінниччині можуть утворити 6 районів, а не 5 – тривають обговорення - фото 4


Нагадаємо, в Мінрегіоні до центральних органів виконавчої влади надіслали проект, за яким у Вінницькій області мають утворити 5 районів замість теперішніх 27-и. Це ще не остаточне рішення, і мапа Вінниччини ще може зазнати змін перед остаточним схваленням Верховної Ради.

Під час велопрогулянки з журналістами 8-го червня колишній очільник Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський зазначив, що питання щодо територіального поділу області, на його думку, вирішене, і районів, скоріш за все, буде саме 5.

Вінниця.info, фото – з сайту Вінницької облради, відео – з YouTube-каналу обласної ради

title