18 черв. 2019 12:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

295

0

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео

Цьогоріч пернаті привели на водойму пташенят. Люди переймаються долею птахів, адже один з лебедів не має крила.


На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео

Жителі села Шиманівка, що у Теплицькому районі, вже другий рік спостерігають за незвичайною парою лебедів на місцевому ставку. Цьогоріч пернаті привели на водойму пташенят. Люди переймаються долею птахів, адже один з лебедів не має крила.

Влітку 2017-го пара лебедів покинула кількох пташенят на ставку. Двох селяни забрали додому, бо ті вже зовсім виснажилися в пошуках їжі. До того ж, одне дитинча не мало правого крила. На весну дорослих птахів випустили на воду, з часом вони почали плавати разом. Люди годували їх пшеницею та хлібом. На зиму не відлетіли, тому сім’я Трєскіних зібрала їх до себе.

«У травні цього року стали помічати, що лебеді плавають на ставку по черзі. Зрозуміли, висиджують яйця. Якось на ставку з’явилися пухнасті сірі лебедята, схожі на м’ячики», - розповідає місцева жителька Інна.

З появою дітлахів, лебеді стали більш обережні. Вони, як і раніше, підпливають до берега, коли чують там чийсь голос, але здається, щохвилини готові кинутися захищати свої пташенят.

Батько-лебідь, власне, так і робить. Олександр Трєскін, який прихистив на зиму пернатих, каже, що птах без крила став більш агресивним. Він зовсім не підпускає до ставка корів, які там кожного дня п’ють воду. За лічені секунди припливає хоч з другого краю водойми, клює худобу, намагаючись вигнати.

«З однієї сторони, це навіть добре, бо раніше корови заходили у воду так глибоко, що ми мусили самі заходити у ставок, аби їх вигнати», - жартує шиманівчанин Василь.

Лебеді часто виходять на город Олександра і «ласують» там усім, що виросло. За словами чоловіка, спершу починали з буряків, потім пішла кукурудза, а коли дійшли до картоплі – то птахів почали виганяти з городу. У відповідь – тато-лебідь щоразу заважає рибалити.

Жителі Шиманівки стурбовані долею пташенят, адже їх батьки не відлітали у вирій.

Вiнниця.info запитала в орнітолога, чи будуть пернаті літати.

«Лебедів ніхто не вчить літати, у них це вміння природжене. Тому пташенята, звичайно, самостійно відлетять. До зими опіряться, правда, ще будуть сірими, наберуться сил і покинуть ставок», - говорить Олександр Матвійчук, доцент кафедри біології Вінницького державного педагогічного університету імені М.Коцюбинського.

Історії про лебедину вірність фахівець називає неправдою. І припускає, що разом з дітлахами може полетіти і їх мама, яка має обидва крила.

«Це байка. Лебедиха також може полетіти. Це така легенда про лебедину вірність, в яку вірять люди. Можливо, це й добре. Насправді, лебеді дуже рідко формують пару на все життя. Зазвичай, на 2-3 роки, або навіть на один рік. Буває таке, що пара навіть не разом зимує», - заспокоює Олександр Анатолійович.


На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео - фото 2

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео - фото 3

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео - фото 4

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео - фото 5

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео - фото 6

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео - фото 7

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео - фото 8

На Вінниччині незвичайна пара лебедів привела пташенят. Люди стурбовані їх долею. Фото і відео - фото 9

Вiнниця.info

title