21 січ. 2022 09:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

263

0

На Вінниччині почали збирати насіння модрини

На Вінниччині почали збирати насіння модрини

Це достатньо нова для подільських угідь хвойна порода


На Вінниччині почали збирати насіння модрини

До кінця лютого у лісах Вінниччини триває збір насіння хвойних порід. Загалом, планують зібрати 28 тонн, з них 200 кілограмів модрини європейської. Нині, окрім звичних для нашого регіону порід, збирати й шишки цієї породи. Як зауважують фахівці, вона достатньо нова для подільських угідь, але вже є дерева, які плодоносять.

«Збір насіння модрини - дуже трудомісткий процес, адже воно надто дрібне, шишки – теж малого розміру. Щоб отримати якісне насіння, слід правильно переробити заготовлену сировину у шишкосушарках. До рухомого барабана закладається партія шишок, що просушуються не менше 12 годин. Температура під час висушування шишки поступово зменшується з 50 до 20 градусів за Цельсієм. У теплі шишка розкривається, а насіння випадає. Підбирається оптимальна температура – не занадто висока, щоб не зіпсувалось насіння, і не занизька, щоб не залишилось у шишках. Сучасні автоматизовані механізми підтримують потрібну температуру та обертають барабан із шишками 3-4 рази за годину», - пояснюють у пресслужбі Вінницького ОУЛМГ.

Після того, як насіння висипається із розкритої шишки у піддони, його провівають, очищають. Вихід насіння модрини, лише 4 %. Далі - обов’язково направляють зразки насіння для перевірки у Вінницьку лісонасіннєву станцію. Для висівання обирають лише якісне, з хорошими властивостями.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info