13 квіт. 2021 11:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

56

0

На Вінниччині почнуть робити щеплення від коронавірусу китайською вакциною

На Вінниччині почнуть робити щеплення від коронавірусу китайською вакциною

В регіони надійшли вакцини CoronaVac виробництва Sinovac Biotech


На Вінниччині почнуть робити щеплення від коронавірусу китайською вакциною

200 тисяч доз вакцини CoronaVac виробництва Sinovac Biotech, які пройшли лабораторний контроль в Міністерстві охорони здоров’я України, 12 квітня надійшли в регіональні склади зберігання вакцин. Щеплення цією вакциною проти COVID-19 розпочнеться 13 квітня.

Про це зазначено в повідомленні на сайті Вінницької облдержадміністрації.

«Вакцина CoronaVac йде на маломобільні групи населення та осіб, які за ними доглядають. Також будемо вакцинувати CoronaVac працівників, що проводитимуть зовнішнє незалежне оцінювання у 2021 році», – зазначив головний державний санітарний лікар, заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Передусім вакциною CoronaVac (Sinovac) щепитимуть:

  • маломобільні групи населення, людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядають;
  • освітян, які будуть задіяні у ЗНО у 2021 році;
  • олімпійців і паралімпійців, які представлятимуть Україну на змаганнях в Токіо у 2021 році;
  • співробітників патрульної поліції.

Як згодом повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, що 5600 доз вакцини CoronaVac виробництва Sinovac Biotech уже на Вінниччині.

«Сьогодні у Вінниці очікують поставку шприців та коробок для утилізації вакцини. Вакцинацію проводитимуть медики 9 мобільних бригад, які пройшли навчання по роботі з вакциною CoronaVac. Передусім вакциною щеплюватимуть маломобільні групи населення та людей, які доглядають за маломобільними», – повідомив Сергій Борзов.

Сімейні лікарі протягом останніх тижнів зібрали списки даної категорії людей для планування щеплень. Додатково можна записатись через реєстратуру Центру первинної допомоги та через сімейного лікаря.

Термін придатності вакцини CoronaVac становить 24 місяці. Вакцина надійшла до України в однодозних флаконах. Для повної імунізації від COVID-19 потрібно дві дози вакцини, інтервал введення яких складає 28 днів.

Перевозити та зберігати препарат можна при температурі 2−8°C, захищаючи від потрапляння сонячного світла. Транспортуватимуть вакцину в спеціальних контейнерах, щоб забезпечити холодовий ланцюг на кожному етапі маршруту.

Нагадаємо, що Україна має контракт на поставку 1,9 млн доз вакцини від китайського виробника Sinovaс. Перша партія вакцини CoronaVac китайської компанії Sinovac Biotech надійшла в Україну 25 березня 2021 року. Дізнайтеся більше про вакцинацію від COVID-19 на сайті vaccination.covid19.gov.ua та за телефоном контакт-центру 0 800 60 20 19. Записатись в чергу на вакцинацію можна на сайті або у мобільному додатку «Дія».

У Вінницькому обласному Центрі громадського здоров’я пояснюють, що вакцинація від COVID-19 допоможе розвинути імунітет до вірусу. Організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що тіло вибудовує захист. Можливі такі реакції:

  • почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції,
  • лихоманка чи озноб,
  • головний біль, біль у м'язах чи суглобах, біль у животі,
  • збільшені лімфатичні вузли,
  • нудота,
  • втомлюваність,
  • безсоння,
  • запаморочення.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Якщо відчувається дискомфорт, потрібно звернутись до свого сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями.

Нагадаємо, у Вінницькій області станом на ранок 13 квітня виявили 342 нових випадки захворювання на коронавірус за добу, померли 20 пацієнтів.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info