7 жовт. 2020 10:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

126

0

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати

Один зі злочинців учасник бойових дій на Сході


На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати

6 жовтня поліцейські затримали озброєну банду, учасники якої систематично підривали та розстрілювали банкомати ПриватБанку на території Вінницької області. В банді було чотири учасника, усі вони рідні брати. Один з них учасник бойових дій, воював на Сході в одному з добровольчих батальйонів. Він і був організатором злочину.

Всього злочинів задокументовано чотири. Першого разу банда підірвала банкомат у селі Дашів, Іллінецького району. Звідти вони викрали близько 1 мільйона гривень. Подія сталася ще в липні, після того вони встигли вчинити ще три аналогічних злочини. В одному банкоматі вони ще заволоділи грошовими коштами, в двох інших – встигли лише підірвати, а далі спрацювала сигналізація і вони втекли. Зараз їх затримано та поміщено в СІЗО. Поліцією перевіряється причетність злочинців на вчинення інших злочинів на території України.

Про це під час брифінгу 7 жовтня повідомив начальник ГУНП у Вінницькій області Іван Іщенко.

«Злочинне угрупування діяло дуже чітко з розподілом ролей, в них був організатор. Вчиняли вони злочини в чіткій координації між собою, кожен виконував свою функцію. Вони використовували камуфльований одяг і маски-балаклави для того, щоб їх важко було ідентифікувати. На озброєні банди були автомати Калашнікова, бойові гранати, саморобні вибухові пристрої. Переміщалися вони на джипах BMW, Kіа.

Хочу сказати, що це була така дуже злагоджена злочинна діяльність, яка була направлена на заволодівання державними коштами. Всі пам’ятаємо резонансний злочин – розстріл та підрив банкомату в селищі Дашів, Іллінецького району. Там злочинці спочатку підірвали банкомат, потім розстріляли його, використовували також бойові гранати, саморобні вибухові пристрої. Злочинці заволоділи коштами в розмірі близько 1 мільйона гривень. З місця злочину «скрилися». Поліція дуже багато працювала, але вони встигли вчинити ще три аналогічних злочини на території Вінницької області. В одному банкоматі вони ще заволоділи грошовими коштами, в двох інших – встигли лише підірвати, а далі спрацювала сигналізація і вони втекли.

Викриттю цієї банди передувала дуже кропітка робота всіх служб Нацполіції та служб Міністерства внутрішніх справ України», – каже Іщенко.

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати

За словами начальника поліції, викриття злочинного угрупування ускладнювалося тим, що всі чотири члени банди вели спокійний спосіб життя, кожен з них мав родину, вони працювали, всі позитивно характеризувалися сусідами та односельчанами.

«Усі злочинці є мешканцями Вінницької області, жили в Іллінецькому та Гайсинському районах. Вони всі є рідними братами. Хтось з них працював на будівництві, один з них інколи їздив до Польщі, інші займалися домашнім господарством. Раніше вони не мали проблем із законом. Організатор цієї банди є учасником бойових дій, воював на Сході України в одному з добровольчих батальйонів. Має бойовий досвід, навики з поводження вогнепальної зброї. Він і навчав інших учасників банди, як маскувати злочини. Тому вони так чітко і злагоджено діяли і приховували злочини.

Працювали вони вночі. Так, як один з них мав військовий досвід, в лісі злочинці ставили певні знаки, аби не їздити звичайним дорогами, щоб поліцейські не могли їх перехопити. В результаті одного зі злочинів, в лісі була знайдена одна річ, потім від неї ми прив’язали до цієї банди», – додає Іван Іщенко.

Протягом минулої доби поліцейські Вінниччини спільно з працівниками Національної поліції та експертами-криміналістами МВС проводили санкціоновані обшуки на території Вінницької та Київської областей, в останній затримали двох злочинців. В результаті цих обшуків були вилучені два автомати Калашнікова, бойові гранати, 10 магазинів до автоматів Калашнікова, 190 автоматних набоїв, камуфльований одяг, балаклави, рушниця з оптичним прицілом, пістолет, також телефони, сім-карти та рації. Під тиском злочинці почали давати викривальні покази і зізнаватися у вчиненні злочині.

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати - фото 2

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати - фото 3

На теперішній час всі чотири члени банди поміщені до СІЗО. Направлене клопотання до суду про тримання під вартою. В їхніх діях порушено ряд кримінальних проваджень, які розслідуються. Хочу відмітити, що передбачаються ознаки злочину за ст. 257 ККУ (бандитизм). Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Іван Іщенко додає, що зараз слідство встановлює, звідки у них ці автомати, набої та бойові гранати.

«Ми працювали з червня, проводилося дуже багато негласних пошукових дій, аби задокументувати злочинну діяльність цієї групи. Національною поліцією зараз перевіряється причетність злочинців на вчинення інших злочинів на території України. Чотири злочини повністю задокументовані. Джерело надходження зброї ще не знаємо», – каже начальник поліції.


На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати - фото 4

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати - фото 5

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати - фото 6

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати - фото 7

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати - фото 8

На Вінниччині поліція затримала чотирьох братів, які підривали банкомати - фото 9

Нагадаємо, на початку липня подібна ситуація була в селищі Дашів Іллінецького району. Тоді невідомі особи розстріляли місцевий банкомат та підірвали його гранатою, після чого винесли з нього близько мільйона гривень . Також подібний злочин У Гайсині невідомі підірвали та пограбували банкомат.

Вінниця.info, фото та відео затримання з сайту поліції

title