31 берез. 2023 11:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

163

0

На Вінниччині реалізують проєкт із соціальної інтеграції людей з інвалідністю з числа ВПО та військовослужбовців

На Вінниччині реалізують проєкт із соціальної інтеграції людей з інвалідністю з числа ВПО та військовослужбовців

Проєкт передбачає реалізацію низки заходів, в результаті яких буде напрацьовано дві моделі соціальної підтримки людей з інвалідністю


На Вінниччині реалізують проєкт із соціальної інтеграції людей з інвалідністю з числа ВПО та військовослужбовців

На Вінниччині громадська організація «Гармонія» розпочинає пілотний проєкт в Тульчинській та Брацлавській громадах із соціальної інтеграції людей з інвалідністю з числа ВПО та військовослужбовців.

Про це Вінниця.info повідомили в пресслужбі організації.

Проєкт передбачає реалізацію низки заходів, в результаті яких буде напрацьовано дві моделі соціальної підтримки людей з інвалідністю та їхніх родин. Перша – через створення неурядової інституції, зокрема громадської організації у Брацлавській громаді. Друга – через підвищення спроможності комунальної установи «Центру надання адміністративних послуг» Тульчинської міської ради.

Після реалізації проєкту обидві моделі з детальними рекомендаціями будуть презентовані органам місцевого самоврядування для запровадження на місцях.

«З огляду на те, що кількість людей з інвалідністю в Україні зростає, актуальність їхньої соціальної інтеграції в громадах загострюється. Та в Україні люди з інвалідністю, в більшості випадків, є тільки отримувачами соціальних послуг та соціальних виплат. Хоча міжнародний досвід показує, що вони можуть бути повноправними членами суспільства з можливістю здобути освіту, знайти роботу та отримати якісні муніципальні послуги, – каже голова правління ГО «Гармонія» Людмила Нецкіна. – Тому, заручившись підтримкою Програми «U-LEAD з Європою», ми вирішили допомогти громадам використати потенціал людей з інвалідністю. Так народивсяпроєкт «Громади, де дбають про кожного та кожну. Запровадження нових соціальних послуг для осіб з інвалідністю та створення інтеграційного простору». Він покликаний напрацювати шляхи для м’якої соціальної інтеграції людей з інвалідністю в громади. І як показують перші робочі зустрічі, які ми вже провели в Тульчині та Брацлаві, така ініціатива затребувала і на часі».

Проєкт реалізовуватиметься у кілька етапів. Він передбачає підсиленняматеріально-технічної бази і кадрової спроможності новоствореної громадської організації у Брацлавській громаді та комунального центру надання соціальних послуг в Тульчинській ТГ.

Зокрема, для них буде закуплене обладнання і створені пункти прокату засобів пересування. А в Тульчинській громаді – сформована нова соціальна послуга для осіб, що втратили місце проживання, в тому числі й для осіб з інвалідністю. Для них відкриють хостел 40 ліжко-місць, в тому числі для 6-ти для осіб з інвалідністю.

Крім того, в рамках проєкту передбачена психосоціальна підтримка для людей з інвалідністю, які мешкають у громадах, а також членів їхніх родин.

З ними працюватимуть фахівці і фахівчині, які вже пройшли цей шлях і знають дієві алгоритми поведінки в різних випадках. Впровадження програми підтримки методом «Рівний-Рівному» допоможе військовим та ВПО з інвалідністю, а також їхнім сім’ям подолати виклики з найменшими психологічними та фізичними ризиками.

Для довідки: За даними відділу соціального захисту Тульчинської міської ради, з початку повномасштабного вторгнення, громада прийняла в себе більш як 5 тисяч ВПО, серед яких понад 60 осіб з інвалідністю.

На Вінниччині реалізують проєкт із соціальної інтеграції людей з інвалідністю з числа ВПО та військовослужбовців

На Вінниччині реалізують проєкт із соціальної інтеграції людей з інвалідністю з числа ВПО та військовослужбовців - фото 2

На Вінниччині реалізують проєкт із соціальної інтеграції людей з інвалідністю з числа ВПО та військовослужбовців - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото організації