29 берез. 2019 14:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

238

0

На Вінниччині розчистять Південний Буг та його притоку. У скільки обійдеться чиста вода і хто бруднить річки

На Вінниччині розчистять Південний Буг та його притоку. У скільки обійдеться чиста вода і хто бруднить річки

Більше двох мільйонів кубометрів намулу потрібно підняти з дна Південного Бугу та його притоки Вільшанки, аби покращити якість питної води Вінниці та Хмільника


На Вінниччині розчистять Південний Буг та його притоку. У скільки обійдеться чиста вода і хто бруднить річки

Більше двох мільйонів кубометрів намулу потрібно підняти з дна Південного Бугу та його притоки Вільшанки, аби покращити якість питної води Вінниці та Хмільника. Вартість всіх робіт близько 130 мільйонів гривень, які планують завершити протягом двох років. Щоб мати можливість розчищати русло на широких ділянках річки, за рахунок обласного бюджету, придбали потужний земснаряд. Але покращення якості питної води це не тільки очищення річок, а й контроль за прибережними смугами, які за останні роки порозорювали фермери.

Про це Вiнниця.info розповів перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

«Минулого року ми розчистили річку Десенку, як головну притоку Південного Бугу. Вище по течії йде річка Вільшанка це біля смт. Турбів – одне з найбільших водосховищ, більше мільйона кубометрів води. В 2019 році плануємо, після завершення нерестового періоду, приступити до розчистки річки Вільшанка. Це покращить питне водопостачання, водозабір для Вінниці. Також цього року приступимо до розчистки р. Південний Буг в межах Стрижавської громади і в межах м. Хмільника», - говорить Андрій Гижко.

Проектна документація виготовлена. В Стрижавській та Турбівській громадах провели громадські слухання. В Хмільнику громадські слухання щодо проблематики питного водопостачання проведуть 4 квітня.

«В Хмільнику річка Південний Буг має кілька вигинів, її течія вповільнюється, дуже багато мулових наносів. Для нас важливо підтримати місто, яке розвивається за рахунок курортів, води, яка є в підземних сховищах. Разом з тим, в природі все поєднано, тому важливо в межах Хмільника розчистити Південний Буг», - зазначив заступник голови ОДА.

На Вінниччині розчистять Південний Буг та його притоку. У скільки обійдеться чиста вода і хто бруднить річки

За рахунок коштів обласного екологічного фонду придбали ще один земснаряд, вартістю 5,8 млн гривень. Він вдвічі потужніший за ті що купували раніше і має можливість на дальні відстані транспортувати підняту з дна пульпу.

«Це потужна техніка, в якій винос рукава за 700 метрів. Тобто, не дивлячись на те, що береги є забудовані або круті береги, за рахунок довжини рукава можна транспортувати пульпу, яка підійматиметься з дна річки. Продуктивність земснаряду вдвічі більша, ніж тих, що купляли в минулий період. Цей земснаряд застосовуватиметься на широких ділянках при розчистці Вільшанки і Південного Бугу», - повідомив посадовець.

Для проведення робіт з очистки річок оголошено тендери. Очистка Південного Бугу в межах Стрижавки обійдеться близько 80 млн. гривень, Вільшанка – близько 10 млн. гривень. Очистка Південного Бугу в межах Хмільника коштуватиме близько 40 млн. гривень.

Розчистку Вільшанки проведуть за один рік. Для Південного Бугу потрібно 2 роки.

«Це пов’язано не лише з можливостями техніки, а й нерестовим періодом, коли заборонені роботи на річках. Активна фаза робіт розпочнеться з червня місяця», - уточнив А. Гижко.

Для покращення якості питної води потрібен комплексний підхід та недопущення потрапляння мулу з полів і агрохімікатів до водойми. Служби повинні контролювати, щоб фермери не розорювали прибережно-захисні смуги. Відповідні інспекції при управліннях земельних ресурсів сформували лише цього року.

«Нарешті повноцінно сформована земельна інспекція в складі Держгеокадастру. 2018 і половина 2019 року інспекція трансформувалась. Спочатку це був самостійний орган, потім їх ліквідовували… Півтора року жодної роботи не було. Сьогодні є інспектори у складі кожного управління земельних ресурсів області. Вони мають право інспектувати і штрафувати порушників. Адже біля кожної річки є прибережно-захисна смуга - 50 метрів від води, яку не мають права розорювати. Найбільша проблематика замулення річок, це те що аграрії, які обробляють землі, доходять майже до берегової смуги і зрихлена земля дощами і снігами змивається в річку. Ця земля має в собі агрохімікати. Ми проводимо з аграріями роз’яснювальні роботи, попереджувальні заходи і налаштовуємо земельну інспекцію на інспектування всієї прибережно-захисної смуги», - повідомив А. Гижко.

Нагадаємо, минулого року біля Стрижавки розчистили русло річки Десенка. Також розчистили русло річки Південний Буг у Вінниці на території водозабору біля «Вінницяоблводокaнaлу». Минулого року за рахунок бюджету Вінниці земснаряд купили за 3,2 мільйони гривень.


Вiнниця.info

title