9 лип. 2019 14:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

127

0

На Вінниччині селяни просять Варсонофія почергової служби у церкві. Московський патріархат не віддає храм

На Вінниччині селяни просять Варсонофія почергової служби у церкві. Московський патріархат не віддає храм

8 липня релігійна громада села Пеньківка Літинського району передала звернення у єпархіальне управління УПЦ московського патріархату.


На Вінниччині селяни просять Варсонофія почергової служби у церкві. Московський патріархат не віддає храм

8 липня релігійна громада села Пеньківка Літинського району передала звернення у єпархіальне управління УПЦ московського патріархату. В документі йдеться про рішення приєднатися до Помісної православної церкви України, яке громада ухвалила а ще у січні. На жаль, як констатується у зверненні, колишній настоятель не підтримав рішення релігійної громади і заборонив людям молитися в храмі. З того часу вони змушені звершувати богослужіння на дворі біля церкви.

Про це повідомляють на сайті Вінницько-Барської єпархії Помісної церкви.

Громада нагадала архієпископу Варсонофію, що це вже не перше звернення до нього. Попереднє було проігноровано. Жителі села запропонували владиці встановити почергове служіння в Свято-Миколаївському храмі с. Пеньківка.

Звернення вірян закінчується такими словами: «Ми сподіваємося, що цього разу Ви почуєте нас і задля встановлення релігійного миру та спокою на нашій парафії погодитесь на почергове служіння, тому що до миру та єдності закликав нас Спаситель: «мир майте між собою» (Мк.9,50)».

Текст звернення підписали 222 парафіянина.

На Вінниччині селяни просять Варсонофія почергової служби у церкві. Московський патріархат не віддає храм

Відкрите звернення членів релігійної громади Свято-Миколаївського храму с. Пеньківка Літинського району до архієпископа Вінницького і Барського УПЦ (у єдності з МП) Варсонофія.

«Владика Варсонофій!

В черговий раз звертається до Вас релігійна громада Свято-Миколаївського храму села Пеньківка Літинського району.

В січні місяці наша релігійна громада більшістю голосів вирішила змінити юрисдикцію і приєдналася до Православної Церкви України, але наш колишній настоятель не підтримав рішення релігійної громади і заборонив людям молитися в храмі. З того часу ми звершуємо богослужіння на дворі біля церкви.

Свято-Миколаївський храм був побудований з ініціативи та на кошти парафіян, які за Вашими словами є «нерелігійними людьми» та «не релігійною громадою». Ми очікували отримати від Вас відповіді на нагальні питання, які прозвучали в нашому до Вас відеозверненні, але на превеликий жаль, Ви вирішили проігнорувати нас і замість відповіді прислали до нашого храму кремезних молодиків. Дуже прикро, що Ви і підвладне Вам духовенство не дослухається до нашої думки, адже ми неодноразово зверталася до Вас з пропозицією вирішення конфлікту.

Нещодавно на сторінці Центру інформації УПЦ було оприлюднено Ваше інтерв’ю з приводу Калинівського дива, в якому Ви згадали про релігійну ситуацію в нашій єпархії. В цьому інтерв’ю Ви зокрема наголосили, що «конфлікти з конфесійної приналежності парафій повинні вирішуватися мирним шляхом за допомогою перемовин» і що Ви «завжди готові до діалогу».

Наша релігійна громада за більш ніж півроку, які ми молимось поза межами нашого храму, жодного разу не вдавалася до протиправних дій. Ми ніколи не мали наміру «захоплювати», або чинити будь які інші дії, які б могли спровокувати конфлікт. Наша громада - за мирне вирішення конфліктних питань. Святе Письмо вчить нас, що «Ненависть пробуджує чвари, а любов покриває всі гріхи» (Притчі 10,12), тому ми за конструктивний діалог в дусі християнської любові.

Враховуючи Ваші слова щодо діалогу, ми, релігійна громада Свято-Миколаївського храму, задля миру на нашій парафії та спокою в селі, пропонуємо встановити почергове служіння в нашому храмі.

Ми поважаємо вибір тої незначної частини парафіян, які залишилися в УПЦ у єдності із Московським Патріархатом, і їх потребу звершувати богослужіння, тому, на нашу думку, почергове служіння є оптимальним компромісним варіантом.

Хочемо нагадати Вам, що така практика не суперечить Священним Канонам та ніякої необхідності переосвячувати храм немає. Яскравим прикладом звершення богослужінь різними конфесіями під дахом однієї церкви є храм Воскресіння Христового в Єрусалимі в якому існують приділи Православної, Римо-католицької, Коптської, Ефіопської, Вірменської та Сирійської Церков. Також в місті Барі в Італії, в базиліці святителя Миколая клірики Православної Церкви звершують богослужіння на престолі Римо-Католицької Церкви. Таким чином церковна традиція дозволяє подібну практику. Про те, що саме цей варіант допоможе вирішити конфлікт свідчить запровадження почергового богослужіння в Шаргородському районі Могилів-Подільської єпархії, де в селі Будне в одній церкві почергово звершують богослужіння священики ПЦУ та УПЦ МП.

Владико! Ми сподіваємося, що цього разу Ви почуєте нас і задля встановлення релігійного миру та спокою на нашій парафії погодитесь на почергове служіння, тому що до миру та єдності закликав нас Спаситель: «мир майте між собою» (Мк.9,50)».

На Вінниччині селяни просять Варсонофія почергової служби у церкві. Московський патріархат не віддає храм - фото 2

На Вінниччині селяни просять Варсонофія почергової служби у церкві. Московський патріархат не віддає храм - фото 3

На Вінниччині селяни просять Варсонофія почергової служби у церкві. Московський патріархат не віддає храм - фото 4

Раніше ми писали, що у Літинському районі прихильники московського патріархату влаштували провокацію проти вірян української церкви. Фото

Вінниця.info, фото - із сайту Вінницької єпархії ПЦУ