6 серп. 2019 17:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

86

0

На Вінниччині селяни витягли з 20-метрового димаря молодого лелеку. Фото

На Вінниччині селяни витягли з 20-метрового димаря молодого лелеку. Фото

Врятованому птаху хочуть змайструвати гніздо


На Вінниччині селяни витягли з 20-метрового димаря молодого лелеку. Фото

В селі Гущинці Калинівського району місцеві жителі врятували від жахливої смерті лелеку. Птах провалився у 20-метровий димар шкільної котельні. Якби люди його звідти не витягли, загинув би від голоду.

Це трапилося 4 серпня у самому центрі села.

«У нас у селі є кілька виводків. Три по п’ять штук. Саме зараз старі вчать молодих літати. Готуються до перельоту. Такі у них польоти щодня. Тренувальні, так можна назвати. І вони відбуваються саме у центрі села. Там наш 5-поверховий гуртожиток стоїть. Поряд шкільна котельня. Висота труби 20 метрів. І от, один з цих молодих птахів не розрахував можливостей. Подумав, що верх труби – плац. Сів не на край, а посередині. І впав донизу. Провалився. Розмах крил у нього до 80 сантиметрів. Почав битися. Сусідка, яка живе на п’ятому поверсі, побачила, як він впав. Підняла крик. Ми були на подвір’ї. Дивимося, з димаря пішла сажа чорна», - розповідає Вінниця.info місцевий Василь Хом’як.

На Вінниччині селяни витягли з 20-метрового димаря молодого лелеку. Фото

Лелека впав на глибину 20-метрової труби.

«Внизу є така контрольна частина. Після опалювального сезону частину стіни розвалюють. Вимітають звідти сажу. Ми покликали котєльщика. Він живе у нашому домі. Взяли лом, молоток, вибили ту стіну. Дивимось, а той птах ходить у середині, як ні в чому не бувало. Там площа метр на метр, висота до 80 сантиметрів. Чорний, як афроамериканець. До рук не йде. Кусає. Дзьобається. Жінки почали з ним лагідно. Туди-сюди. Легенько розбили ще парочку слоїв цегли. Витягли його. Так він мало очі не повидирав. Але правда, потім заспокоївся. Ми його потім погладили. Пустили. Він легенько пішов на дрова. Піднявся, зробив коло та й сів на школу», - продовжує чоловік.

На Вінниччині селяни витягли з 20-метрового димаря молодого лелеку. Фото  - фото 2

Весь час, поки тривали рятувальні роботи, родина лелек зібралась на даху гуртожитку. Не відлітала, аж поки до них не приєднався постраждалий птах.

«Все ці сімейство сиділо на даху будинку. Злетілися всі-всі, хто в окрузі живе. Спостерігали за нами. Нарахував їх зо 12 лелек. То врятований їх побачив, вже зі школи перелетів до них. Так смішно, вони всі білі, а він чорний. І через 10-15 хвилин полетіли всі по гніздам», - зауважив пташиний рятівник.

На Вінниччині селяни витягли з 20-метрового димаря молодого лелеку. Фото  - фото 3

Врятований лелека з родиною продовжують тренувальні польоти над центром села.

«Найголовніше, що той лелека не поперебивав крила. Бо труба не дуже великого діаметру. А крила широкі. Пощастило, він, як у мультику, спустився дуже м’яко. Але крилами почистив трубу. Я вже директору школи кажу жартома, щоб ставив стовпа з колесом наверху. Для майбутнього гнізда. Бо пташка гарно потрусила сажу з труби», - сміється Хом’як.

Вінниця.info