5 лип. 2021 18:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

334

0

На Вінниччині селянин змайстрував маслопрес яким давить «живі» олії. Фото

На Вінниччині селянин змайстрував маслопрес яким давить «живі» олії. Фото

Олії давить з грецьких горіхів та насіння, яке по своїм властивостям цінніше за кедр


На Вінниччині селянин змайстрував маслопрес яким давить «живі» олії. Фото

Родина Павла Швеця з села Русава Ямпільського району Вінниччини, вживає лише «живі» олії, які він виробляє власноруч. Понад півтора роки тому він змайстрував з підручних матеріалів саморобний маслобій холодного віджиму із дерев’яною діжкою.

На Вінниччині селянин змайстрував маслопрес яким давить «живі» олії. Фото

«За каркас взяв ось від причепу, зварив його, аби міцно тримав. Діжечку мені допомагали робити, адже я не тесля. Взяли деревину ясеня. А для пресу підібрав домкрат, який жме на 50 тонн», - розповідає Швець.

На Вінниччині селянин змайстрував маслопрес яким давить «живі» олії. Фото   - фото 2

Виготовляти соняшникову олію чоловіку не цікаво. З дружиною вони створюють продукт, який виготовляли в старовину.

«Ось насіння рижика – це культура, яка у нас давно забута. Її витиснув соняшник. Але, за своєю поживністю, така олія краща за кедрову чи чорного кмину. Рижик росте в Україні. Здебільшого у Чернігівській, Сумській областях. А от на Вінниччині, нажаль не росте. Тому ми його замовляємо», - зауважує він.

На Вінниччині селянин змайстрував маслопрес яким давить «живі» олії. Фото   - фото 3

А потім демонструє принцип роботи апарату.

«Кладемо насіння у діжечку, кладемо поршень. А далі домкратом, за дідовським методом, давимо. І так, по краплинці воно скапує, віджим триває дуже повільно. Але, така олія найцінніша», - пояснює Павло Швець.

Для виготовлення олій також використовують ядра грецьких горіхів.

«У діжку поміщається близько двох кілограмів ядер грецьких горіхів. З цієї кількості виходить півлітрова банка олії. Чим вона корисна? А тим, що містить у собі багато мікроелементів, вітамінів. Таке використовують як у їжу, так і у косметичних цілях. Якщо для їжі, то додають у салати, каші. Дуже смачно! Спробуєте раз, отримаєте гастрономічне задоволення. Але, смажити на такому неможна. Взагалі, для теплової обробки краще не використовувати. Тому, що втратиться все корисне, що там є. У літній період таку олію можна використовувати як для засмаги, так і проти неї. Чудово пом’якшує шкіру. У чому родзинка олій, які робить мій чоловік - це процес віджиму дуже довгий, тому воно не нагрівається. І всі поживні речовини, яка дала природа, вони залишаються. А ще, немає контакту з металом. Тому вони називаються «живими». І характерні тим, що не мають різкого запаху та смаку. Вони мають запах та смак натурального продукту, з якого його віджали», - доповнює чоловікові слова його дружина Ірина Швець.

На Вінниччині селянин змайстрував маслопрес яким давить «живі» олії. Фото   - фото 4Нагадаємо, у Буші також облаштовують майданчик для встановлення двометрової глиняної статуї старослов’янської богині Лади – образу відродження та кохання. Напередодні скульптуру феєрично представили на фестивалі «Подільський оберіг». Тепер місце, де це відбувалося, називатимуть долиною Лади.

А до до ювілейної річниці Незалежності України, там створили унікальне панно «Код: UA». Його ткали на старовинних верстатах близько 30 майстринь з різних міст країни. Килим має по понад два метри, як заввишки, так і завширшки. Його виготовили за два тижні під час першого текстильного пленеру у селі Буша. Використали: шовкові, лляні та бавовняні нитки.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info