25 січ. 2022 16:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

103

0

На Вінниччині щеплення проти поліомієліту мають отримати понад 67 000 дітей

На Вінниччині щеплення проти поліомієліту мають отримати понад 67 000 дітей

Вакцинацію мають пройти діти, які пропустили її за Національним календарем


На Вінниччині щеплення проти поліомієліту мають отримати понад 67 000 дітей

Від 1 лютого в Україні стартує компанія з імунізації дітей віком шести місяців до 6 років протиполіомієліту. На Вінниччині щеплення мають отримати понад 67 000 дітей.

«Вакцинацію мають пройти діти, які пропустили її за Національним календарем. Імунізують дітей протягом трьох тижнів», - повідомляють у Департаменті охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОДА.

Медики констатують, через низький рівень охоплення щепленнями поліо повернувся в Україну.

«Це ставить під загрозу кожну невакциновану або не повністю вакциновану дитину. Перший етап реагування на спалах поліомієліту триватиме три тижні. Щоби задовольнити загальну потребу, а також забезпечити проведення цього етапу, держава додатково закупила 400 тисяч доз якісної вакцини. Ми маємо всі можливості для того, щоб вийти на рекомендований ВООЗ рівень охоплення щепленнями ‒ 95% ‒ і захистити наших дітей», ‒ сказав під час пресконференції Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України.

У Вінницькій області щеплення можна отримати у вашого сімейного лікаря в центрах первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторіях загальної практики сімейної медицини та в дошкільних навчальних закладах. Лікарі первинки мають щепити понад 67 тисяч дітей.

«Наразі на Вінниччині вакциновано лише 70%. Для того, щоб діти були повністю захищені має бути вакциновано 95% маленьких мешканців області. Закликаємо усіх батьків відповідально віднестися до цього процесу і подбати про здоров’я своїх дітей», - зауважила начальник відділу екстреної та первинної медичної допомоги населенню, медичної реабілітації управління медичної допомоги населенню Лариса Бевза.

Отже, наприкінці грудня був ухвалений План реагування на спалах поліо в Україні, який передбачає 2 етапи:

  • Перший етап - кампанія щеплення вакциною ІПВ дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Даний етап починається 1 лютого і триватиме три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування.
  • Другий етап - у межах якого щеплюватимуть вакциною ОПВ усіх дітей віком від 6 місяців до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.

Довідка:

Поліомієліт — гостре інфекційне захворювання, яке спричинює поліовірус. Хвороба здатна перебігати з ураженням ЦНС, із виникненням парезів і паралічів, іноді можуть закінчуватися смертю хворого.

Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п'яти років. Поліомієліт невиліковний, але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцину від поліомієліту вводять кілька разів, і вона захищає людину впродовж усього її життя.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) відносить поліомієліт, який спричинює дикий вірус, до тих інфекційних захворювань, які виявили здатність чинити серйозний вплив на здоров'я населення і можуть швидко поширюватися в міжнародних масштабах та увійшли до переліку подій, які можуть становити надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я. Через це цю хворобу відносять до таких, що їх регулюють сучасні Міжнародні медико-санітарні правила 2005 року.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info