21 трав. 2020 14:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

105

0

На Вінниччині шукають порушників, які викинули гори використаних медичних засобів на недіючому сміттєзвалищі

На Вінниччині шукають порушників, які викинули гори використаних медичних засобів на недіючому сміттєзвалищі

Особі, яка це зробила, окрім штрафу, загрожує і кримінальна відповідальність


На Вінниччині шукають порушників, які викинули гори використаних медичних засобів на недіючому сміттєзвалищі

22 квітня комунальники Калинівки під час перевірки виявили на території сміттєзвалища, яке наразі не функціонує, скупчення використаних медичних масок, рукавичок, шприців та халатів. Вже місяць місцева влада разом з екологами області намагаються дослідити обставини ситуації. Свідки повідомляють, що використані медзасоби – з Калинівської лікарні. Втім, в лікарні про це нічого не знають, бо не вони займаються утилізацією сміття. Після повної перевірки звалища всі зібрані матеріли передадуть до поліції.

Про це йдеться в сюжету телеканалу «UA:Вінниця» від 20-го травня.

«Особливу небезпеку і тривогу викликало те, що це період коронавірусу, і ми не знаємо, де воно використовувалося, як воно використовувалося. Це явна загроза життю та безпеці людей», – каже заступник Калинівського міського голови Микола Щур.

На Вінниччині шукають порушників, які викинули гори використаних медичних засобів на недіючому сміттєзвалищі

Посадовець зазначає, що оскільки сміттєзвалище не працює, чергового на території немає, і встановити, звідки взялися використані шприци та засоби захисту, складно. Аби з’ясувати це, в міськраді написали звернення до державної екологічної інспекції у Вінницькій області.

«Як зазначається в листі, є повідомлення свідків про те, що дані відходи вивезені Калинівською центральною районною лікарнею Калинівської районної ради. Але ми не можемо цього стверджувати», – зазначила начальниця відділу поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами обласної державної екоінспекції Юлія Замушинська.

На Вінниччині шукають порушників, які викинули гори використаних медичних засобів на недіючому сміттєзвалищі - фото 2

Фахівчиня каже, що медичні відходи можуть бути небезпечними і вивозити їх на звалище в жодному разі не можна.

«Походження того сміття я не знаю. В нас є окремо відведені приміщення. Відходи накопичуються там, і в нас є підписаний договір з фізичною особою-підприємцем, яка забирає в нас ці доходи на утилізацію», – своєю чергою, відповів головний лікар Калинівської центральної районної лікарні Владислав Головащенко.

На Вінниччині шукають порушників, які викинули гори використаних медичних засобів на недіючому сміттєзвалищі - фото 3

Заступник начальника обласної державної екоінспекції Олег Ющук каже, що за санітарними правилами і нормами медичні відходи потрібно утилізувати. Зробити це можна лише за наявності ліцензій Міністерства енергетики і захисту довкілля.

«В Україні є потужності для утилізації всіх небезпечних медичних відходів. У Вінницькій області небезпечні медичні відходи не утилізуються. Збирати фірма може, а от утилізувати на території Вінницької області немає де. Ну але проблема лікарні не в тому, щоб забезпечити утилізацію, а в тому, щоб забезпечити передачу організаціям, які мають потужності, мають можливості для утилізації», – повідомив еколог.

На Вінниччині шукають порушників, які викинули гори використаних медичних засобів на недіючому сміттєзвалищі - фото 4

Чоловік також зазначає, що після обстеження території сміттєзвалища матеріали передадуть до поліції. Той, хто це зробив, сплатить не лише штраф, а це від 850 до 1700 гривень. Передбачена і кримінальна відповідальність, бо медичні відходи належать до категорії небезпечних.

На Вінниччині шукають порушників, які викинули гори використаних медичних засобів на недіючому сміттєзвалищі - фото 5

На Вінниччині шукають порушників, які викинули гори використаних медичних засобів на недіючому сміттєзвалищі - фото 6



Нагадаємо, 18 травня голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський повідомив, що хворих з COVID-19 перенаправлятимуть з лікарень Вінниці до Калинівки, оскільки медзаклади обласного центру вже заповнені пацієнтами з корона вірусом.

Вінниця.info, відео – «UA:Вінниця»

title