9 груд. 2020 17:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

98

0

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері

Фінансування з французької сторони складе 296 тисяч євро, повторно подати заявки на отримання фінансування можна буде в 2022 та 2025 роках.


На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері

9 грудня голова Вінницької ОДА Сергій Борзов зустрівся з французькими партнерами щодо налагодження співпраці та розвитку агропромислового сектору області. В кооперації з французами планують створити агрокластер (щодо розвитку бізнесу) та агрохаб (університетське співробітництво), а також залучити закордонних експертів до розвитку системи водопостачання та водовідведення у Вінниці. Фінансування з французької сторони складе 296 тисяч євро, повторно подати заявки на отримання фінансування можна буде в 2022 та 2025 роках.

Про це повідомляють на сайті Вінницької облдержадміністрації.

«Маю надію, що візит стане гарним кроком для налагодження партнерської співпраці та сприятиме розвитку агропромислового сектору Вінниччини. Оскільки, серед чотирьох визначених напрямів проєкту, два щодо розвитку аграрної сфери: створення Агрокластеру (розвиток бізнесу) та Агрохабу (університетське співробітництво), водопостачання і водовідведення Вінниці та в сільському господарстві», – зауважив Сергій Борзов.

Партнери з французького боку:

  • Компанія БЕТЕН Енженьєрі (Beten) буде координувати взаємодію між французькою і українською сторонами, а також відповідати за співпрацю з органами влади обох країн. Крім того, компанія БЕТЕН Енженьєрі володіє ключовими навичками для роботи з вдосконалення мереж водопостачання, водовідведення і централізованого опалення і зможе провести експертизу, якої потребує Вінниця;
  • Агрокластер Vitagora та Аграрно-екологічний інноваційний центр АГРОНОВ (хаб) поділяться своїми компетенціями у сфері водопостачання для сільського господарства на рівні області (напрямки 1, 4) з допомогою двох експертів Міжнародного офісу води;
  • Університет АГРОСУП Діжон допоможе розробити університетську освітню підготовку і дослідницькі програми для викладачів шляхом проведення навчальних поїздок, стажування;
  • Кластер EMS (Вода-Повітря-Земля, Париж, регіон Іль-де-Франс) – неприбуткова організація, яка надаватиме допомогу на розвиток системи управління водним циклом у м. Вінниця; водопостачання і водовідведення, якість міських водойм, зон для купання, природних зон і міського біорізноманіття з урахуванням взаємозв’язку водних і земельних ресурсів.

За інформацією голови ОДА, фінансування проєкту з французького боку складе 296 тисяч євро. Окрім того, з МЗС Франції було домовлено про можливість подачі наступних заявок на отримання фінансування у 2022 р. і 2025 р. Щодо фінансування з українського боку, то відповідну програму мають затвердити депутати обласної ради.

Сергій Борзов запевнив іноземних партнерів, що Вінницька область завжди була та залишатиметься відкритим і надійним регіоном для іноземних партнерів, зацікавлена у вивченні успішних практик європейських країн щодо ведення агробізнесу та запровадження інновацій.

«Наразі актуальним для нас є створення агропромислового кластера, який шляхом об’єднання місцевих суб’єктів дозволить їм створювати більше доданої вартості на території Вінницької області завдяки запровадженню спільної програми інновацій. Саме тому запросили на зустріч зацікавлених аграріїв області, сподіваємось на успішний діалог», – наголосив керівник регіону.

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері - фото 2

Сергій Борзов переконаний – спільний вихід на ринки Європейського союзу для підприємців Вінниччини є дуже важливим.

«Протягом 9 місяців поточного року експорт Вінницької області в країни Євросоюзу зростає, це говорить про те, що продукція Вінницьких підприємств користується попитом, відповідає всім європейським стандартам. Тож створення агрокластеру – це черговий крок до виходу на європейські ринки», – зазначив керівник Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимир Мережко.

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері - фото 3

На сьогодні мова йде про те, що європейські експерти під час навчань, які проходитимуть на території Вінницької області, на власних прикладах розкажуть представникам аграрного бізнесу, що їм потрібно зробити, аби максимально збільшити обсяг своєї продукції, зокрема, органічної, та вийти на ринки Європейського Союзу.

В ОДА також відзначають позитивні тенденції у зовнішньоторговельній діяльності з Французькою Республікою. Обсяги експорту товарів до Франції за 9 місяців 2020 року становили 17,2 млн.дол. США, а імпорту – 5,8 млн.дол. Порівняно із 9 місяцями 2019 року експорт збільшився у 3,3 рази, а імпорт – на 3,0%. Серед країн ЄС Франція – сьома країна за об’ємами експорту вінницьких товарів. А також входить у п’ятірку іноземних країн-інвесторів.

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері - фото 4

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері - фото 5

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері - фото 6

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері - фото 7

На Вінниччині спільно з французькими експертами розвиватимуть бізнес та освіту в агросфері - фото 8

Нагадаємо, влітку голова ОДА Сергій Борзов повідомив, що Франція готова допомогти розвивати потенціал вінницьких аграріїв.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – з сайту Вінницької ОДА