14 берез. 2019 09:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

31

0

На Вінниччині суди оштрафували «благодійників», що перерахували великі суми кільком політичним партіям

На Вінниччині суди оштрафували «благодійників», що перерахували великі суми кільком політичним партіям

На Вінниччині суди оштрафували «благодійників», що перерахували гроші кільком політичним партіям


На Вінниччині суди оштрафували «благодійників», що перерахували великі суми кільком політичним партіям

Протягом лютого 2019 року у Вінницькій області суди розглянули 15 справ, пов’язаних з порушеннями під час виборчого процесу, в тому числі справ щодо порушення порядку надання фінансового внеску на підтримку політичної партії. Дані про це, розміщені в Єдиному реєстрі судових рішень, опрацьовано омбудсменом із захисту виборчих прав ОПОРИ у Вінницькій області Тарасом Ковалем.

Штрафи отримати громадяни, що зробили чималі благодійні внески партіям «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч», «Наш край».

Так, 8 лютого Вінницьким міським судом притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 65 грн за ч.2 ст.212-13 КУпАП пенсіонера за розповсюдження буклетів кандидата у президенти, на яких відсутня інформація про друк і тираж.

8 лютого Жмеринським районним судом особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 1 190 грн за ст.212-15 КУпАП за здійснення благодійного внеску в сумі 5 625,00 грн на користь політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» при наявності власного податкового боргу в сумі 484,37 грн.

13 лютого Вінницьким міським судом підприємця-власника білбордів притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 85 грн за ч.2 ст.212-13 КУпАП за розміщення матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснювала їх друк, про тираж та про осіб, відповідальних за випуск.

14 лютого Хмільницьким міськрайонним судом особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 1 190 грн за ст.212-15 КУпАП за здійснення благодійного внеску в сумі 116 000,00 грн на користь політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» при наявності власного податкового боргу в сумі 326,00 грн.

14 лютого Хмільницьким міськрайонним судом особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 1 190 грн за ст.212-15 КУпАП за здійснення благодійного внеску в сумі 147 000,00 грн на користь політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» при наявності власного податкового боргу в сумі 109,32 грн.

14 лютого Хмільницьким міськрайонним судом особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 1 190 грн за ст.212-15 КУпАП за здійснення благодійного внеску в сумі 147 500,00 грн на користь політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» при наявності власного податкового боргу в сумі 3722,65 грн.

15 лютого Вінницьким міським судом особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 1 190 грн за ст.212-15 КУпАП за здійснення благодійного внеску в сумі 12 500,00 грн на користь політичної партії «Наш край» при наявності власного податкового боргу в сумі 54,62 грн.

20 лютого Вінницьким міським судом особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 1 190 грн за ст.212-15 КУпАП за здійснення благодійного внеску в сумі 14 000,00 грн на користь політичної партії «Наш край» при наявності власного податкового боргу в сумі 233,72 грн.

22 лютого Вінницьким міським судом було вирішено матеріали про притягнення особи до адміністративної відповідальності, передбаченої ст.212-14 КУпАП, повернути до Вінницького відділу поліції ГУ національної поліції у Вінницькій області для доопрацювання та подальшого направлення до суду в зв’язку з тим, що в протоколі про адміністративне правопорушення не вказано частину ст.212-14 КУпАП, за якою притягується особа, а також копії документів, доданих до протоколу, не були належним чином посвідчені.

22 лютого Вінницьким міським судом особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 85 грн за ч.1 ст.212-14 КУпАП за порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами щодо кандидата в президенти. Правопорушник 22.02.2019 р. тримав агітаційні матеріали в руках, перебуваючи у приміщенні Вінницької міської ради.

22 лютого Хмільницьким міськрайонним судом особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 51 грн за ч.2 ст.212-13 КУпАП за розміщення матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, тираж та осіб, відповідальних за випуск.

25 лютого Вінницьким міським судом було вирішено матеріали про притягнення особи до адміністративної відповідальності, передбаченої ст.212-14 КУпАП, повернути до Вінницького відділу поліції ГУ національної поліції у Вінницькій області для доопрацювання та подальшого направлення до суду в зв’язку з тим, що в протоколі про адміністративне правопорушення не вказано частину ст.212-14 КУпАП, за якою притягується особа, а також не конкретизовано суть адміністративного правопорушення, вчиненого особою, оскільки в графі «склад адміністративного правопорушення» зазначено, що громадянин розміщував агітаційні матеріали чи політичну рекламу, тому не зрозуміло, що саме розміщував громадянин: агітаційні матеріали чи політичну рекламу.

25 лютого Вінницьким міським судом було вирішено матеріали про притягнення особи до адміністративної відповідальності, передбаченої ст.212-14 КУпАП, повернути до Вінницького відділу поліції ГУ національної поліції у Вінницькій області для доопрацювання та подальшого направлення до суду в зв’язку з тим, що в протоколі про адміністративне правопорушення відносно громадянина не в повному обсязі викладено суть адміністративного правопорушення, а саме: згідно протоколу про адміністративне правопорушення, 22.02.2019 року о 10:30 годині громадянин в приміщенні Вінницької міської ради на вулиці Соборній, 59 у м. Вінниці, тримав у руках листівку з кандидатом в президенти, чим вчинив порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами у заборонених законом місцях. При цьому в протоколі не зазначено, в порушення яких саме норм і якого саме закону громадянином було порушено порядок розміщення агітаційних матеріалів.

26 лютого Муровано-Куриловецьким районним судом було закрито провадження у справі про притягнення особи до відповідальності за ст.212-15 КУпАП в зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення, оскільки протокол про адміністративне правопорушення було складено без участі особи, яка притягається до відповідальності, а сама особа, яка сплатила кошти на рахунок політичної партії, не була обізнана з наявністю у неї, на той момент, податкового боргу, що свідчить про відсутність в її діях вини у формі прямого умислу.

Також 28 лютого Вінницьким міським судом особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 1 190 грн за ст.212-15 КУпАП за здійснення благодійного внеску в сумі 14 000,00 грн на користь політичної партії «Наш край» при наявності власного податкового боргу в сумі 54,62 грн.

«Виборчі правопорушення, попри свою, на перший погляд, малозначність, справляють надзвичайно потужний негативний ефект. Зниження рівня толерантності до правопорушень у виборчій сфері, що досягається виключно шляхом посилення невідворотності покарань за них, покращуватиме рівень культури виборів, що в кінцевому результаті відобразиться на якісному складі органів влади та місцевого самоврядування в державі. На мою думку, якісно ситуація зміниться лише тоді, коли на виборчі правопорушення почнуть реагувати не лише поліцейські та спостерігачі, а й пересічні виборці, для яких такі речі стануть неприйнятними на ціннісному рівні», - зазначає Тарас Коваль.

раніше ми писали, що журналісти знайшли на Вінниччині селян – безробітних спонсорів кампанії Тимошенко.

Вiнниця.info