15 січ. 2020 13:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

92

0

На Вінниччині у 4 селах оголосили карантин – через нові випадки сказу

На Вінниччині у 4 селах оголосили карантин – через нові випадки сказу

Фахівці вважають, що головними розповсюджувачами інфекції є дикі лиси.


На Вінниччині у 4 селах оголосили карантин – через нові випадки сказу

У Тиврівському районі зафіксували кілька випадків сказу у тварин. На території селища Сутиски та села Шершні оголошений карантин. Села Василівка і Гута Шершнівська визнано загрозливою зоною. Фахівці вважають, що головними розповсюджувачами інфекції є дикі лиси.

Про це повідомляють на сайті Тиврівської районної державної адміністрації.

«Голодні лиси, які є основними переносниками сказу, шукають поживи в населених пунктах і переносять хворобу на домашніх тварин», - зазначив начальник районного управління Держпродспоживслужби Борис Герасимчук.

За його словами, серед населення проведено роз’яснювальну роботу, але все ж знаходяться мешканці, які відмовляються вакцинувати домашніх тварин. В минулому році мисливцям виділили 5 тис. грн. на патрони, але не було застрелено жодного лиса.

Головний лікар Тиврівської центральної районної лікарні Петро Присяжний повідомив, що для вакцинації однієї людини необхідно п’ять доз вакцини, кожна з яких коштує 500грн., тобто одна потенційно заражена людина, обходиться платникам податків району в 2,5 тис. грн. Всі закупівлі проходять через систему «Прозорро», що займає багато часу, тому необхідно забезпечити запас вакцини.

Під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії вирішили:

  • Продовжити карантинні обмеження на смт Сутиски та прилеглі мисливські угіддя Сутисківської селищної ради в радіусі 5 км.
  • Ввести карантинні обмеження по сказу на с. Шершні та прилеглі мисливські угіддя Шершнівської сільської ради в радіусі 5км.
  • Оголосити загрозливу зону виникнення сказу в населених пунктах с. Василівка, с. Гута Шершнівська та прилеглі мисливські угіддя в радіусі 10 км.
  • Затвердити плани заходів локалізації, контролю та ліквідації захворювання на сказ в зазначених населених пунктах.

На Вінниччині у 4 селах оголосили карантин – через нові випадки сказу

Вінниця.info