29 лип. 2019 12:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

76

0

На Вінниччині в лісах висаджують гікорі - горіх, батьківщиною якого є Північна Америка

На Вінниччині в лісах висаджують гікорі - горіх, батьківщиною якого є Північна Америка

Не традиційну для наших широт рослину висаджують, щоб зберегти ціні породи дерев


На Вінниччині в лісах висаджують гікорі - горіх, батьківщиною якого є Північна Америка

У зв’язку з підвищенням температурного режиму та зниженням рівня ґрунтових вод Україна втрачає тисячі гектарів лісу. Традиційна для Поділля ялина та сосна практично зникають із лісових масивів. Щоб створити біологічно стійкі та продуктивні лісові насадження, лісівники Вінниччини шукають альтернативу, вводячи в лісові насадження екзотичні для подільських дібров породи. У Вінницькій області почали вирощувати гікорі - горіх, батьківщиною якого є Північна Америка.

Про це йдеться в повідомленні Вінницької ОДА.

«На Вінниччині дубові насадження складають 80% площ лісових угідь, але лісівники вводять до складу лісових культур цінні аборигенні породи (береку лікарську, грушу, черешню) та інтродуковані (чужорідні) деревні породи (горіх чорний, модрину, дугласію та інші). Кліматично-ґрунтові умови подільських дібров є сприятливими для росту багатьох інтродукованих порід. Дуже гарно себе почувають і радують вінницьких лісівників приживлюваністю та хорошим приростом модрина європейська, горіх чорний – не характерні для подільських лісів породи, але дуже цінні та перспективні у вирощуванні, стійкі до всихання. ДП «Гайсинський лісгосп» до складу лісових культур уже впродовж багатьох років вводить і гікорі білий.

Усі ці породи вводяться чистими рядами до 20–25 % загальної кількості посадкових місць», - розповідає директор ДП «Гайсинський лісгосп» Микола Лащенко. – У 2018 році гайсинські лісівники виростили 1 тис. шт. сіянців гікорі білого, а вже цього року за участі гікорі білого було створено 3 га лісових культур».

Гікорі білий (карія пекан) - це цінний екзот із родин горіхових, батьківщиною якого є Північна Америка. Американські штати Техас, Айова, Флорида та Мексика, схили Аппалачів. Горіх практично не має харчової цінності, але дає життя прекрасній деревині.

У Гайсинському лісництві (кв. 58) на площі 1,2 га ростуть 49-річні лісові культури гікорі із висотою деревостану 18 м. До речі, тут же у 70-х роках лісівники висадили ще один вид із родини горіхових – горіх Зібольта. Певний час насадження гікорі у Гайсинському лісництві мали статус насіннєвої плантації. Тому тут можна помітити ширину міжрядь 5 м, зріджені ряди.

«Такі прийоми дозволили деревам отримати розвинену крону, яка забезпечує краще плодоношення і відповідну якість насіння. З часом під час проведення базового лісовпорядкування це насадження було переведене у лісові культури. Але гайсинські лісівники продовжують тут заготовляти горіхи гікорі для власних розсадників. У 2018 році у лісництві заготовили 10 кг чистого насіння гікорі білого», - зазначає головний лісничий ДП «Гайсинський лісгосп» Сергій Руденко.

Росте гікорі білий і в Соболівському лісництві (урочище Явне, кв. 60). Невеличке насадження площею лише 0,2 га. Його вік встановили колись таксатори Української лісовпорядної експедиції під час базового лісовпорядкування. З того часу вже виповнилося 123 роки.

Довідка.

Гікорі білий, карія іллінойська, карія пекан – один з видів деревних рослин родини Горіхові, що ростуть у південно-центральній Північній Америці, в Мексиці, США. Це листопадне однодомне дерево до 30м заввишки та діаметром до 1 м. Кора темно-сіра, тріщинувата, відділяється пасмами. Крона широко пірамідальна. Пагони і черешки листків повстисто опушені. Морозостійкий, не вибагливий до родючості ґрунту. Гікорі розмножують вегетативним і насіннєвим способами. Догляд полягає в регулярному прополюванні бур’янів та розпушуванні ґрунту.

Успішно інтродукований в Україну в п’ятдесятих роках минулого століття Інститутом лісівництва Академії наук Української РСР. У радянські часи посадки саджанців пекана, отриманих з Америки, проводились на Чорноморському узбережжі Кавказу, в країнах Середньої Азії, в Криму.

На Вінниччині в лісах висаджують гікорі - горіх, батьківщиною якого є Північна Америка

На Вінниччині в лісах висаджують гікорі - горіх, батьківщиною якого є Північна Америка - фото 2

На Вінниччині в лісах висаджують гікорі - горіх, батьківщиною якого є Північна Америка - фото 3

Вiнниця.info, фото з сайту ВОЛМГ