22 верес. 2020 11:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

136

0

На Вінниччині ветерани-митці проводять каменотесний пленер-реквієм «Подільський оберіг»

На Вінниччині ветерани-митці проводять каменотесний пленер-реквієм «Подільський оберіг»

На місці вже працюють шестеро митців, які від 1986 року започаткували цей каменотесний фестиваль


На Вінниччині ветерани-митці проводять каменотесний пленер-реквієм «Подільський оберіг»

З 21 по 30 вересня у селі Буша Ямпільскього району на Вінниччині триває XXXV ювілейний всеукраїнський скульптурний пленер «Подільський оберіг». На місці вже працюють шестеро митців, які від 1986 року започаткували цей каменотесний фестиваль.

«А саме: Альошкін Олексій, Альошкіна Людмила, Пірняк Олександр, Кафарський Юрій, Донченко Сергій, Бугай Андрій. У 1986 році група ентузіастів, молодих, талановитих скульпторів об’єднались, щоб вписати свою сторінку в книгу історії свого народу. Цьогоріч сивочолі ветерани-митці знову зібрались в легендарній Буші на пленер-реквієм, щоб вшанувати пам’ять тих, хто стояв біля витоків пленерного руху в Україні», - повідомляє на своїй сторінці у соцмережах Заповідник Буша.

Вiнниця.info зв’язалась з одним із організаторів пленеру. Відомий скульптор Олексій Альошкін якраз із перфоратором у руках працював над новою роботою.

«Наша мета – вшанувати пам'ять всіх людей, які тим, чи іншим змістом мають відношення до нашого мистецтва та тих, хто жив на цих землях. Символом стане образ Покрови Божої Матері. А символом пленеру, титульним зображенням рекламного посту, ми зробили старослов’янський календар. Минулого року ми виготовили його прототип. Але… він зник. Шукали, шукали. Та жодного результату. І буквально місяць тому його виявили у річці, що неподалік. Старослов’янський календар стане поминальним столиком», - розповів Олексій Альошкін.

Цьогорічний пленер каменотесного мистецтва пов'язаний загальною темою – «Козацький шлях».

«Впродовж декількох років на всеукраїнському пленері скульпторів – каменотесів «Подільський оберіг» створювались вироби. Кожен знає легенди про мужніх звитяжців Івана Богуна, Данила Нечая, Максима Кривоноса, Івана Гонту, Устима Кармелюка, що боролися за волю та стояли на сторожі Подільського краю. Саме тому кам’яні образи козаків прикрасили в’їзди до багатьох сіл в Ямпільському районі. У кожній скульптурі майстри-каменотеси відтворили внутрішній духовний світ, думки і почуття справжніх вояк, поєднавши їх з елементами загадковості і містики», - зауважують на сторінці Заповідник Буша», - також зауважили на сторінці Заповідник Буша.

На Вінниччині ветерани-митці проводять каменотесний пленер-реквієм «Подільський оберіг»

Вiнниця.info