23 лип. 2019 16:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

133

0

На Вінниччині відтворять бій, що відбувся 100 років тому: армія УНР перемогла більшовиків

На Вінниччині відтворять бій, що відбувся 100 років тому: армія УНР перемогла більшовиків

26 липня на Вінниччині відзначать 100-річчя Вапнярського бою.


На Вінниччині відтворять бій, що відбувся 100 років тому: армія УНР перемогла більшовиків

26 липня на Вінниччині відзначать 100-річчя Вапнярського бою. На честь переможної битви у селищі встановлять меморіальну дошку учасникам подій та проведуть низку культурних заходів, присвячених подвигу часів УНР.

Про це повідомили на офіційному сайті Вапнярської громади.

Об 11:30 планується урочисте відкриття меморіальної дошки «Героям Вапнярського бою». Дошка буде розміщена на фасаді приміщення залізничної станції смт Вапнярки.

О 13:30 в приміщенні Вапнярского Будинку культури презентують інтерактивну стелу, виставки «100-річчя Української революції», пройде «живий урок історії» приурочений подіям Вапнярського бою, а також відбудеться вшанування пам'яті отаманів часів Української народної республіки.

О 16:00 на Вапнярському стадіоні «Локомотив» буде здійснено реконструкцію бою під Вапняркою, що відбувся влітку 1919 року.

Довідково. На відміну від багатьох визвольних змагань періоду 1917-1921 років, Вапнярська визвольна операція армії УНР – це історична класична перемога українського війська над більшовицькими підрозділами Червоної армії, бої з якими тривали на території сучасних Вінниччини та Одещини протягом липня – серпня 1919 року. Головним завданням 3-ї пішої дивізії армії УНР на той час було захоплення Вапнярського залізничного вузла (нині – станція Вапнярка Томашпільського району Вінницької області), який мав величезне стратегічне транспортне значення, і був ключовим для подальшого розгортання наступу у напрямку Одеси й Умані. Разом з тим, для Червоної армії Вапнярка мала стати «відправною точкою» для просування на Жмеринку і Проскурів, аби відрізати Армію УНР від Києва та Одеси.

Маючи менше військової сили та забезпечення, начальник 3-ї дивізії Олександр Удовиченко обрав тактику маневрування і локального знищення окремих ворожих підрозділів, так би мовити,«по одинці». Враховуючи кількість та якість більшовицьких сил, які змагалися за Вапнярський залізничний вузол, помилка командування дивізії могла призвести до повного її знищення. Чоловий наступ на станцію Вапнярка вздовж залізничної колії здійснював 9-й Стрілецький полк 3-ї дивізії, а з запілля провадив атаку її 7-й «Синій полк», перший курінь якого блискуче провів тилову атаку і здобув станцію.

Після перемоги 3-тя піша дивізія Дієвої Армії УНР під командуванням Олександра Удовиченка за виняткову стійкість і відвагу була офіційно удостоєна назви «Залізна».

На Вінниччині відтворять бій, що відбувся 100 років тому: армія УНР перемогла більшовиків

Вінниця.info