23 листоп. 2021 12:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

269

0

На Вінниччині виявили городище залізного віку. Результати археологічних досліджень

На Вінниччині виявили городище залізного віку. Результати археологічних досліджень

Археологічна знахідка на Вінниччині


На Вінниччині виявили городище залізного віку. Результати археологічних досліджень

На Вінниччині вчені знайшли городище залізного віку та поселення трипільської культури. Ці знахідки – це результат міжнародних археологічних досліджень Східноподільської археологічної експедиції Інституту археології НАН України у 2021 році. На території Вінницької області були проведені польові дослідження пам’яток енеоліту, епохи бронзи і залізного віку. Керівником експедиції був науковий співробітник Інституту археології НАН України Віталій Рудь.

Про це повідомляє Інститут археології НАН України.

Навесні вчені здійснили суцільні розвідки на території Бершадської, Чечельницької та Ольгопільської територіальних громад (ТГ) Гайсинського району на Вінниччині – для вивчення системи заселення мікрорегіону навколо великого поселення трипільської культури Білий Камінь, насамперед за доби енеоліту.

Знахідки.

Загалом учасники експедиції обстежили близько 140 різночасових археологічних об’єктів. Виявили городище залізного віку, матеріали якого вказують на впливи північно-балканського населення на пам’ятки регіону. Несподіванкою стало також відкриття гігантського поселення трипільської культури площею майже 150 га, розташованого на межі Ольгопільської та Чечельницької ТГ, а також поселень останньої чверті V тис. до н. е. у мікрорегіоні.

Процес дослідження.

Понад сім тижнів тривали спільні польові роботи археологів Академії та Дослідницького центру Університету імені Крістіана Альбрехта у Кілі (Німеччина) за проєктом «Агломерації населення на мегапоселеннях Кукутені-Трипілля», які продовжили програму спільних досліджень культурного комплексу Кукутень-Трипілля південно-східної Вінниччини.

На Вінниччині виявили городище залізного віку. Результати археологічних досліджень

Фото Університету імені Крістіана Альбрехта у Кілі

З німецького боку роботами керував доктор Роберт Хофманн, співкерівницею польових досліджень була науковий співробітник відділу «Наукові фонди» Інституту археології НАН України кандидат історичних наук Людмила Мироненко.

Улітку ця ж міжнародна команда дослідників провела розкопки поселення трипільської культури Кісниця Городківської ТГ Тульчинського району Вінницької області. Планувальну структуру поселення вивчали з 2018 року методом магнітної розвідки та за результатами радіовуглецевого аналізу датували серединою IV тис. до н. е.

На першому фото: вигляд на кургани над р. Рів біля с. Токарівка на Вінниччині. Автор світлини – Пьотр Влодарчак

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info