23 берез. 2021 14:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

1273

0

На Вінниччині виявили сотню «фейкових» інвалідів АТО/ООС. Фото

На Вінниччині виявили сотню «фейкових» інвалідів АТО/ООС. Фото

На одного «фейкового» інваліда війни держава витрачає в перший рік з компенсаціями, пільгами та доплатами майже мільйон гривень


На Вінниччині виявили сотню «фейкових» інвалідів АТО/ООС. Фото

З 771 інваліда внаслідок війни на сході - понад 100 є несправжніми. Це показала перевірка, яку провели в управлінні у справах ветеранів Вінниччини. Перевірка посвідчень і статусів учасників бойових дій ще не закінчили у самій Вінниці, бо там мешкає найбільше колишніх бійців. Але ті результати, які отримали службовці уже зараз засвідчують факти корупції у деяких управліннях соціального захисту, де видають посвідчення. До масштабної перевірки по усій країні в управлінні справ ветеранів мають намір закликати Міністерство соціальної політики. Бо вінницькі службовці підрахувати на одного «фейкового» інваліда війни держава витрачає в перший рік з компенсаціями, пільгами та доплатами майже мільйон гривень.

Оголосив війну «фейковим» інвалідам війни, колишній атовець, а тепер начальник управління у справах ветеранів Андрій Грачов. До цього його змусила вимога одного із бійців надати безплатно слуховий апарат, як учаснику бойових дій. Дослідивши біографію і дані колишнього бійця в управлінні виявили – він і дня не був на війні.

«Людина отримала абсолютно легальні документи, але не законним шляхом, якщо ми раніше бачили підробленні деякі посвідчення, які можна використати не більше, як в громадському транспорті, то тут ми бачимо що людина має статут, але без переліку усіх необхідних документів, користується всіма пільгами, тобто я вважаю або помилка тих службовців, або це реально корупційна схема», - розповідає Андрій Грачов - начальник управління у справах ветеранів війни Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної адміністрації.

На Вінниччині виявили сотню «фейкових» інвалідів АТО/ООС. Фото

Перевіряли справжніх і не справжніх інвалідів війни на сході кілька тижнів. З 771 – 100 виявились не справжніми. У Андрія Грачова уже збирається колекція «саморобних» посвідчень. Зрозуміло, самі герої не захотіли говори журналістами, хто їм допоміг підробити посвідки. Андрій показує різницю між справжнім і «фейковим» документом.

«Зазначається пункт стаття пункт згідно з законом України про статус ветеранів війни та закон говорить одне він торкається учасників бойових дій. Це ксерокопія, бачите. Але ось так його людина показує це підробка, ось ще одне тобто так все нібито правильно», - показує ксерокопію.

Своє справжнє посвідчення показує і колишній «кіборг» Віктор Садич. Військовий пенсіонер обурений такою кількістю підробок. І доводить у 2014 – 2015 роках, аби отримати посвідку особи інвалідності внаслідок війни – боєць мав надати довідку №5, де прописано, як і коли отримав поранення.

«Раз пішла така лазника, якщо раніше треба було перебувати там в зоні АТО, чи тридцять днів я точно не пам'ятаю. Щоб отримати учасника бойових дій, то зараз достатньо одного дня. Головне, щоб був з військкомату наказ про вибуття і вибуття в зону АТО. Все цеї довідки достатньо», - підкреслює Віктор Садич – учасник бойових.

На Вінниччині виявили сотню «фейкових» інвалідів АТО/ООС. Фото - фото 2

Вишукуючи не справжніх осіб з інвалідністю внаслідок війни – управління у справах ветеранів звертались у всі відділи, військові частини та медичні комісії. Але як пояснили в одному із МСК, на соціальні служби вони надають ті дані, які отримали уже від військових медиків.

«Нам надають документи військово-лікарські комісії, яким входить в їхнє право й обов’язки визначити причинний зв'язок травми, поранення, захворювання з проходженням служби, з виконанням службових обов’язків з захистом Батьківщини та так далі. Вони саме досліджують, отримавши рішення військово-лікарської комісії маємо чіткий висновок і не наша прерогатива і не наше право ще раз перевіряти ці документи», - каже Юля Данеленко, голова обласної медико-санітарної комісії №1 м. Вінниці.

Кожен «не справжній» інвалід, як і решта учасників війни на сході отримував пільги, комунальні послуги, безплатний проїзд – а разом з одноразовою допомогою в рік ця сума сягає мільйона.

«Це більше одного мільйона на людину це стовідсотково тому що при отриманні інвалідності в наслідок війни військові комісаріати з державного бюджету виплачують одноразову грошову допомогу, як правило вона складає від 400 і вище тисяч гривень, тепер до цього треба приплюсувати пенсійне забезпечення і це теж від 6 тисяч гривень», - начальник управління у справах ветеранів війни Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної адміністрації.

На Вінниччині виявили сотню «фейкових» інвалідів АТО/ООС. Фото - фото 3

У справах ветеранів уже прослідкувати одне з управлінь соціального захисту, яке допомагає отримати статус інваліда війни не законно. І зараз готують документи на міністерство соціального захисту, аби провели комплексну перевірку по усій країні.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info