10 груд. 2019 13:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

102

0

На Вінниччині визначили переможців літературної премії імені Степана Руданського

На Вінниччині визначили переможців літературної премії імені Степана Руданського

Традиційно урочисте вручення премії відбувається під час проведення Всеукраїнського свята сатири і гумору імені Степана Руданського в с.Хомутинцях Калинівського району – на батьківщині видатного письменника.


На Вінниччині визначили переможців літературної премії імені Степана Руданського

10 грудня в облдержадміністрації відбулось засідання журі з визначення переможців на здобуття Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського. Головував на засіданні заступник голови облдержадміністрації, голова журі Ігор Івасюк. За словами Ігоря Івасюка, від початку заснування і до сьогодення Премію вручено 43 переможцям. Традиційно урочисте вручення премії відбувається під час проведення Всеукраїнського свята сатири і гумору імені Степана Руданського в с.Хомутинцях Калинівського району – на батьківщині видатного письменника.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

Як правило, кандидатів на здобуття Премії можуть висувати творчі спілки, організації, установи, навчальні заклади та громадські об’єднання. Цьогоріч номінантів було 11.

Згідно положення про конкурс, з 2019 року і надалі журі буде визначати трьох лауреатів. Сьогодні шляхом таємного голосування члени журі вирішили:

Присудити 1 місце лауреату Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського - Пасічнику Михайлу Павловичу, члену НСПУ за двотомне видання «Двовійна». Двотомник носить ще й назву «Виклик ординцям – політична сатира». Автор помістив до книги понад півтори тисячі віршів із щоденника спротиву, в яких висміює сучасне російське «великодержавіє головного мозку» кремлівських вождів.

Присудити 2 місце лауреату Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського – Березі Юрію Павловичу члену НСПУ за книгу сатири і гумору «Що кому». Тут – сатиричні балади, байки, мініатюри,епіграми, афоризми та прозові замальовки. Це твори про те, що болить людям і гальмує рух вперед.

3 місце присудити лауреату Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського Катічевій Марії Іванівні - поетесі, бібліографу-краєзнавцю Калинівської центральної районної бібліотеки за збірку віршів «Тобі присвячую, земляче». Авторка протягом багатьох років пише сценарії для Всеукраїнського свята сатири і гумору імені Степана Руданського. До збірки увійшли 22 вірші-присвяти класику української літератури – Степану Руданському.

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 21 січня 2019 року №43 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 13 лютого 2006 року №44» лауреату за 1 місце вручається грошова винагорода в сумі 30 000 грн. Лауреатам, які посіли друге та третє місце вручаються грошові винагороди по 15 000 грн кожному.

Премія імені Степана Руданського була заснована у 1994 році, а статус Всеукраїнської отримала у 2006 році. Премія слугує продовженню національних традицій сатири і гумору, заохоченню літераторів до написання високохудожніх творів цих жанрів, наукових та критичних праць про життєвий і творчий шлях Степана Руданського, а також спонукає творчі колективи та виконавців до популяризації духовної спадщини славного сина українського народу, класика вітчизняної літератури ХІХ століття Степана Руданського та творів сучасних письменників.

На Вінниччині визначили переможців літературної премії імені Степана Руданського

На Вінниччині визначили переможців літературної премії імені Степана Руданського - фото 2

Вінниця.info, фото з сайту ОДА