14 квіт. 2022 17:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

278

0

На Вінниччині вже працюють 3 підприємства, які переїхали із зони бойових дій. Перевезуть ще один завод з Харкова

На Вінниччині вже працюють 3 підприємства, які переїхали із зони бойових дій. Перевезуть ще один завод з Харкова

8 підприємств вже переїхали на Вінниччину, ще 13 - на різних стадіях транспортування


На Вінниччині вже працюють 3 підприємства, які переїхали із зони бойових дій. Перевезуть ще один завод з Харкова

До Вінницької області із зони бойових дій перевозять підприємства в рамках державної програми релокації бізнесу. 68 заявок підприємств уже опрацьовано Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА. 8 підприємств вже переїхали, 3 із них уже працюють на Вінниччині. Ще 13 підприємств на різних стадіях транспортування.

Про це повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

«Релокації бізнесу із зони бойових дій: завод холдингу «UBC Group» із Харкова переїжджає на Вінниччину. Сьогодні це вирішили із Валентином Коваленком - директором заводу холодильного обладнання «ГРІН КУЛ», яке входить до промислово-фінансового холдингу «UBC Group».

Їхнє підприємство опинилось безпосередньо у зоні бойових дій – у Харкові та Дергачі.

Релокація українських виробництв за підтримки держави – це програма Уряду, за якою переміщують підприємства свої потужності до безпечних областей України. Вінниччина – одна з таких», - повідомив Сергій Борзов.

На Вінниччині вже працюють 3 підприємства, які переїхали із зони бойових дій. Перевезуть ще один завод з Харкова

Він також зазначив, що з початку дії програми сформували бази вільних виробничих приміщень та інших приміщень різної форми власності, різного розміру та характеристик, яка налічує наразі понад 270 пропозицій.

«Якщо ви є власником вільних виробничих приміщень та складів - заповніть форму, що розміщена на ФБ-сторінці Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку. Запропоновані вами об’єкти згодом будуть опрацьовані та надані на розгляд підприємств, які бажають перемістити свій бізнес на Вінниччину.

За моїм наказом було створено робочу групу з питання релокації та супроводу таких суб’єктів господарювання», - повідомляє начальник Вінницької ОВА.

Алгоритм роботи програми

Спершу компанії необхідно заповнити заявку на участь у програмі за посиланням, що розміщено на сайті Міністерства економіки України. Після обробки усіх запитів Міністерство економіки визначає черговість релокації компаній. Пріоритет мають стратегічні підприємства та компанії, які виробляють товари першої необхідності.

Підприємства, які мають змогу самотужки перевезти своє обладнання, отримають допомогу з логістичних питань.

Алгоритм опрацювання

Перший етап в опрацюванні заявок – видалення повторних форм, запитів з неповною інформацією. Потім заявки відсортовуються за пріоритетністю – у першу чергу на релокацію можуть розраховувати виробничі підприємства. Фахівці Міністерства економіки зв’язуються з претендентами на релокацію та доуточнюють всю необхідну інформацію.

Далі заявка передається спеціально призначеним відповідальним фахівцям до однієї з приймаючих обласних адміністрацій. Фахівці в областях контактують з підприємством, спільно шукають варіанти для розміщення виробничих потужностей, вирішують питання оренди, підключення мереж, розселення персоналу і членів родин.

Після ухвалення позитивного рішення про переміщення, підприємство отримає пакет державної підтримки, що включає в себе наступні опції:

  • підбір місця розташування для потужностей підприємства;
  • допомога з перевезенням на нову локацію;
  • сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників;
  • підтримка у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

Головним перевізником виступає АТ «Укрзалізниця».

АТ «Укрпошта» відповідає за підвезення обладнання до залізничної станції, а також може виступати оператором, адже забезпечує оперативне проходження блокпостів, оформлює транспортні накладні й інші документи, що дозволяють компенсувати підприємству витрати на транспортування.

Після прибуття на нове місце підприємство монтує обладнання, підключається до мереж, запускає роботу. Фахівці обласних адміністрацій сприяють і допомагають компанії у облаштуванні. Державна служба зайнятості додатково співпрацює з підприємством у питанні працевлаштування нових робітників, а Державна служба з питань праці консультує у сфері гарантій безпеки життя і здоров’я працівників.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info