4 жовт. 2019 15:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

303

0

На Вінниччині є гуси-довгожителі, які мають імена та люблять сидіти на руках. Фото

На Вінниччині є гуси-довгожителі, які мають імена та люблять сидіти на руках. Фото

У Козятинському районі, що на Вінниччині, живе пара чи не найщасливіших гусей України. Пернаті разом уже 23 роки. Андрюша та Марфуша


На Вінниччині є гуси-довгожителі, які мають імена та люблять сидіти на руках. Фото

У Козятинському районі, що на Вінниччині, живе пара чи не найщасливіших гусей України. Пернаті разом уже 23 роки. Андрюша та Марфуша, наче члени родини: від хазяїв не відходять, відгукуються на імена та навіть на руках сидять і люблять, щоб їх гладили, - пише видання ВінницяОк.

Зазвичай до господарів першим із хліва виходить 25-річний Андрюша, слідом – його обраниця 23-річна Марфуша. Вони не відходять один від одного. Та коли гусака кличе хазяйка, він одразу залазить їй на руки, цілується та ніжно притискається.

Молодого гусака мама пані Тамари подарувала родині 25 років тому напередодні Різдва. Та різати птаха не стали. Назвали Андрюшею. І він у них два роки був замість собаки.

«Починав голосно кричати, як тільки хтось приходив на обійстя», – розповідає пані Тамара.

Два роки Андрюша жив поряд із курми. Сумував та нудьгував. І його власниця на свій День народження попросила кумів подарувати їй гуску.

Назвали гуску Марфушею. Разом пернаті вже 23 роки. Власник гусей-довгожителів, Олександр Юхимчук говорить, що від старості Марфуша осліпла. Та Андрюша став її очима.

Андрюша та Марфуша – справді довгожителі, доводить ветеринар Олександр Болгарський: «У молодого птаха пір’я – більш еластичне, а тут воно вже скуйовджене. Є й ороговіння самих ніг».

І додає, що дикі гуси живуть до вісімдесяти років. Свійські – набагато менші. Та цій парі пощастило – в них дбайливі господарі. Живуть гусиразом із курми в маленькому сараї. Взимку, щоб птахам не було холодно, приміщення опалюють, а у спеку пернаті купаються вімпровізованому басейні.

За понад двадцять років в Андрюші та Марфуші не було пташенят, не змогли висидіти. Та власники сподіваються, щаслива пара радуватиме їх ще довго. Можливо, навіть стануть найстаршими свійськими птахами України.

На Вінниччині є гуси-довгожителі, які мають імена та люблять сидіти на руках. Фото

На Вінниччині є гуси-довгожителі, які мають імена та люблять сидіти на руках. Фото - фото 2

На Вінниччині є гуси-довгожителі, які мають імена та люблять сидіти на руках. Фото - фото 3

Вінниця.info