2 черв. 2021 17:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

153

0

На Вінниччині з 1 червня працюючі пенсіонери отримають перерахунок пенсій

На Вінниччині з 1 червня працюючі пенсіонери отримають перерахунок пенсій

Доплати за квітень і травень, які залежать від стажу та зарплати, такі пенсіонери отримають «заднім числом»


На Вінниччині з 1 червня працюючі пенсіонери отримають перерахунок пенсій

З 1 червня для деяких пенсіонерів відбудеться перерахунок пенсій. Він стосуватиметься лише тих, хто працює. Доплати за квітень і травень, які залежать від стажу та зарплати, такі пенсіонери отримають «заднім числом».

В середньому зростання буде на 170-180 грн для 700 тисяч пенсіонерів (наразі в Україні працює кожен четвертий пенсіонер – близько 2,7 млн осіб).

У Вінницькій області нараховується 91,5 тисяча працюючих пенсіонерів, що складає 20% від загальної кількості отримувачів пенсій.

Про це повідомила начальниця ГУ Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака, – йдеться на сайті Вінницької ОДА.

Посадовиця повідомила, що з 1 квітня 2021 року відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», Головним управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькій області проведено автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів.

За її словами, перерахунок проведено для осіб, які:

  • після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та станом на 1 березня поточного року набули не менше 24 місяців страхового стажу;
  • на 1 березня 2021 року набули менше 24 місяців страхового стажу, але після призначення/попереднього перерахунку пройшло не менше двох років.
  • Найбільш вигідний для пенсіонера варіант перерахунку обирається автоматично:
  • з урахуванням набутого після призначення/попереднього перерахунку пенсії страхового стажу,
  • з урахуванням набутого після призначення/попереднього перерахунку пенсії страхового стажу і заробітку,
  • з урахуванням набутого страхового стажу, а заробіток обчислюється починаючи з 1 липня 2000 року, за доцільності, без раніше врахованої 5-ти річки.

«Важливо, якщо після призначення пенсії особа працювала й одержувала менший заробіток, ніж той з якого було обчислено розмір пенсії, то в разі його врахування зменшується індивідуальний коефіцієнт заробітної плати. Тоді, враховують тільки страховий стаж, а заробіток залишається без змін. Отже, чим вищий заробіток – тим більший розмір підвищення», - зауважила Олена Корчака.

На Вінниччині з 1 червня працюючі пенсіонери отримають перерахунок пенсій

Олена Корчака додає, що щороку, 1 квітня, починаючи з 2018-го Головним управлінням Пенсійного фонду Вінниччини проводиться автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Але, в зв’язку зі змінами у податковому законодавстві, зокрема в частині термінів подання звітності, в поточному році квітневий перерахунок проведено в травні, а перераховані пенсії жителі області отримають в червні, з доплатою за квітень та травень.

Просять звернути увагу. Пенсіонери, у яких право на перерахунок виникло після 1 березня, мають право звернутись з відповідною заявою щодо його проведення в індивідуальному порядку.

До прикладу, чоловікові призначили пенсію за віком у березні 2020 року, страховий стаж – 34 роки (зараховано до 29 лютого 2020 року). Права на автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня 2021 року він не набув, оскільки не минуло 2 роки після її призначення. У березні 2021-го страховий стаж становив 35 років (до лютого 2021 року).

Для здійснення перерахунку пенсії чоловік має звернутися до органу Фонду з відповідною заявою (таку заяву можна подати через веб-портал Пенсійного фонду України, заповнивши відповідний бланк). Під час перерахунку буде зараховано страховий стаж, набутий після призначення пенсії, заробіток залишиться без змін.

Особі призначили пенсію в липні 2019-го, страховий стаж – 38 років (зараховано до 30 червня 2019 року).

На 1 березня 2021 року не минуло 2 роки після призначення пенсії, тому підстав для її автоматичного перерахунку не має. Перерахунок пенсії буде здійснено після липня 2021 року у разі звернення особи з відповідною заявою (після закінчення 24 місяців).

Пенсіонери, які отримують пенсію за вислугу років, набудуть право на перерахунок з дорахуванням стажу та зміною заробітної плати після досягнення пенсійного віку.

Результати перерахунку з 1 квітня: в області нараховується 91,5 тис. працюючих пенсіонерів, що складає 20% від загальної кількості отримувачів пенсій. Квітневий перерахунок проведено по 23,5 тис. особових справах. Для 21,3 тис. громадян даний перерахунок був доцільний з урахуванням лише страхового стажу.

Підвищення отримали 8367 осіб, пенсії яких, в середньому, зросли на 146,35 грн. А для 2,2 тис. пенсіонерів перерахунок проведений з урахуванням стажу та заробітку. Внаслідок чого, у 787 осіб пенсії зросли, в середньому, на 328,54 грн.

Загалом, підвищення до 50 грн отримали 2,3 тис. осіб, від 50 грн до 100 грн отримали 1,1 тис. осіб, від 100 грн до 500 грн – 5,5 тис. осіб, від 500 грн до 1000 грн – 127 осіб, підвищення понад 1000 грн отримали 29 пенсіонерів області.

На фінансування перерахунку додатково спрямовано 1,5 мільйонів гривень.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info